UN Studio ontwerpt uitkijktoren in ultra-hogesterktebeton

donderdag 22 september 2011
timer 2 min
Natuurmonumenten heeft donderdag 22 september op het mini-symposium  ‘Beleef de natuur met innovatief beton’ in Peize, uit handen van het Casestudieteam Ultra Hogesterkte Beton, een ontwerp ontvangen voor een uitkijktoren aan de rand van het natuurgebied ‘De Onlanden’. Het ontwerp, door UN Studio/Ben van Berkel, is het resultaat van een studie naar ultra-hogesterktebeton (UHSB).

De uitkijktoren is het resultaat van een van de drie casestudies die, op initiatief van het Cement&BetonCentrum is uitgevoerd naar de toepassing van ultra-hogesterktebeton in de bouw.  In de casestudieteams werden twee bruggen en de uitkijktoren ontworpen.

 

Inventive Materials Research Platform

De uitkijktoren aan de rand van het natuurgebied 'de Onlanden', ten zuidwesten van de stad Groningen is ontworpen door UN Studio in samenwerking met ABT, BAM en Haitsma Beton. In het integrale projectteam met ontwerpers, ingenieurs en bouwers is gezocht naar een oplossing waarin architectuur en constructie elkaar versterken. Volgens Ben van Berkel  heeft de casestudie het ‘Inventive Materials Research Platform’ van UNStudio de mogelijkheid geboden de toepassing van UHSB te onderzoeken in een integraal team en het potentieel van dit nieuwe materiaal ook daadwerkelijk te testen in een echte constructie’. 

  

Ontwerp 

Het ontwerp voor de uitkijktoren begeleidt de bezoekers in een vloeiende beweging over 134 treden omhoog naar het hoogste uitkijkpunt. Via de eerste trap worden de bezoekers naar het eerste plateau geleid op 10 meter hoogte. Hier wordt een keerbeweging ingezet die de bezoekers laat terugkijken naar het met de houtwal omzoomde weidegebied. De volgende trap leidt de bezoekers door de boomkronen naar het tweede plateau, dat op 20 meter hoogte uitzicht biedt over het natuurgebied richting de stad Groningen. Via de laatste trap wordt tenslotte het hoogste plateau bereikt op 24 meter, dit plateau geeft rondom een vrij en weids uitzicht over 'de Onlanden'.

 

De ranke belijning van de uitkijktoren roepen gelijkenis op met de silhouet van een hert. UNStudio heeft het ontwerp daarom de (voorlopige) naam ‘Het Hoge Hert’ meegegeven. 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel