Tuinen van het Rijksmuseum omgetoverd in een groene buitenzaal

vrijdag 31 augustus 2012
timer 2 min
De aanleg van de tuinen van het Rijksmuseum start maandag 3 september. De oude formele tuin van het Rijksmuseum wordt op basis van het oorspronkelijke plan omgetoverd in een groene buitenzaal van wereldklasse. Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten heeft de tuinen ontworpen, geïnspireerd door Cuypers

Het eigentijdse beplantingsplan voegt een nieuwe laag toe aan het ontwerp. Met wisselende beeldententoonstellingen en een groeiende collectie ontstaat een levendige openbare buitenzaal voor zowel bewoners als bezoekers van de stad Amsterdam.

 

Cruz y Ortiz

Voor de tuin van het Rijksmuseum is in samenwerking met het architectbureau Cruz y Ortiz een renovatieplan opgesteld. Het oorspronkelijke ontwerp van architect Cuypers, uit 1901, vormt de basis voor het nieuwe plan. De ‘Oude Hollandse Stijl' van Cuypers, waarbij tuin en gebouw een totaalconcept vormen, zijn in een neo-stijl geïnterpreteerd. De tuin is daarbij een buitenmuseum en staat in dienst van de collectie beelden en oude bouwfragmenten. Rondom het museum zijn citaten van diverse klassieke formele tuinstijlen aanwezig die in de loop van de tijd sterk vervaagd zijn.

 

Robuustheid en betere zichtbaarheid

In de Rijksmuseumtuin van 15.000 m² zal 1.850 strekkende meter buxushaag verrijzen, komt 4.500 m² aan plantvakken, 150.000 bloembollen, staan 7 gehandhaafde monumentale bomen en komen 126 nieuwe bomen. De tuin krijgt naast meer robuustheid en betere zichtbaarheid ook verfijning en intimiteit. Het beplantingsplan is hierbij cruciaal voor de verfijning. De tuin is aantrekkelijk in alle seizoenen. Op 1 maart 2013 zullen de nieuwe tuinen volgens Copijns ontwerp opgeleverd worden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel