TU/e-studenten bouwen wereldrecord bierkrattenbrug over water
Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben op 23 april een nieuw wereldrecord gevestigd met een bierkrattenbrug van 27 meter overspanning. De brug, die over rivier de Dommel is gebouwd, bestaat uit ongeveer 7.000 bierkratten. Het is geen primeur: studenten van de TU Delft maakten vorig jaar nog een brug met een overspanning van zo'n 22 meter, een record ten opzichte van de in 2012 gerealiseerde brug van 19,55 meter van de TU/e'ers. Dat de nieuwe bierkrattenbrug over water gaat, is wél nieuw en is bedoeld heeft daarmee het record van Delft op meer dan alleen de lengte afgetroefd.
"We willen er echt een schepje bovenop doen en iets spectaculairs neerzetten," aldus afstudeerders Gerben Bouthoorn en Luc Gerlings (Building Technology) van de TU/e voor de bouw. "Niet alleen met een paar meter méér, maar ook door de eerste brug over water te bouwen." Dit klinkt als een ludieke actie, maar volgens de studenten is dat het zeker niet. " Het is een uitdaging op meerdere aspecten. Met het modelleren, berekenen en de uitvoering wordt een beroep gedaan op de kennis die je opdoet tijdens je studie,” aldus Gerlings.
60 minuten vrij staan
De brug werd dit jaar op andere wijze gebouwd, namelijk als een zogeheten kettingboog. Hierbij worden de kratten niet gestapeld, maar liggend in elkaar geschoven. De regels van het project stellen dat de kratten niet verlijmd, vastgeschroefd of anders aan elkaar bevestigd mogen worden. Bovendien moest de steigerconstructie na voltooiing van de bouw verwijderd worden en moest de brug minimaal zestig minuten vrij staan voordat het wereldrecord werd gevestigd.
De brug was op zaterdag 23 april klaar. Dat was tijdens het driedaagse jubileumfestival van de TU/e, het Dream & Dare Festival, ter ere van het zestigjarig bestaan.
Meer artikelen met dit thema
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Super Skin voor gevels en interieurs in Ahoy
24 jul 2024Tijdens ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy, staat er onder het motto 'Super Skin' een…
De vele toepassingen van het veelzijdige bamboe
19 jul 2024De wereld van het circulair en biobased bouwen krijgt nieuwe impulsen dankzij het boek Booming Bamboo. In deze…
Volledig programma Circulaire Openbare Ruimte Congres bekend
8 mei 2024Nu het festivalseizoen voor de deur staat en de zon heerlijk begint te schijnen, presenteren wij met trots het…
Architectuurrondleiding Schoenenkwartier Waalwijk
2 mei 2024Sinds kort biedt het Schoenenkwartier in Waalwijk een rondleiding aan die is toegespitst op de architectuur en…
Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol
18 apr 2024Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…
Reactie toevoegen