Trumps grensmuur? Bouwen met zonnepanelen
Het omstreden plan om een muur van 1600 kilometer te bouwen bij de grens met Mexico is absoluut geen luchtfietserij van de nieuwbakken president Donald Trump. Tijdens zijn eerste officiële persconferentie in november gaf hij al aan serieus werk te willen maken van de muur, die Mexicaanse migranten tegen moet houden.
“De hele wereld was in shock”, vertelt Van der Ploeg. Maar in plaats van bij de pakken neer te zetten, probeerde de Nederlandse architect een positieve draai te geven aan de muur. Hij bedacht de Power Wall, een muur van zonnepanelen. “De muur moet een functie krijgen. Dan geef je er nog een positieve draai aan.”
Duurzame stroomopwekking
Het idee is om een muur van zonnepanelen te maken voor het duurzaam opwekken van stroom voor Mexico. De VS levert de zonnepanelen, Mexico betaalt de opgewekte stroom. Volgens de berekeningen van Van der Ploeg kan Amerika jaarlijks 640 tot 960 miljoen dollar ontvangen, terwijl Mexico jaarlijks duurzame opgewekte stroom kan leveren aan 5 miljoen Mexicanen. “Door zo’n hoge opbrengst zijn de kosten van de muur, beraamd op zo’n 10 miljard, binnen 10 tot 15 jaar terugbetaald”, legt Van der Ploeg uit.
Volgens de Nederlandse architect een win-win-situatie. Mexico loopt voor met duurzame stroom, Amerika kan de staatskas spekken. Het idee voor de Power Wall lichtte de architect afgelopen dinsdag toe tijdens een debatavond in De Balie in Amsterdam.
Overtuigen
Dan is er nog een klein dingetje: wie gaat Donald Trump overtuigen? Immers, de Amerikaanse president hecht niet zoveel waarde aan het klimaat. “Je moet hem ervan overtuigen dat de Power Wall een economische winsituatie is voor Amerika. Goed voor de werkgelegenheid, goed voor de portemonnee.”
Het tweetje dat FARO architecten verstuurde, heeft Trump nog niet beantwoord.
POWER TO THE PEOPLE: as per request, an even more profitable wall! @realDonaldTrump #thewall #PresidentElectTrump #ParisClimateAgreement pic.twitter.com/Zf7h2NNj4b
— FARO Architecten (@FAROarch) 21 november 2016
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Welke wijken, buurten en kernen gaan van het aardgas af?
15 aug om 07:30 uurDe Handreiking Warmteprogramma ondersteunt gemeenten bij het opstellen van een Warmteprogramma. Dit programma…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
17 apr om 07:30 uurTijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…
Reactie toevoegen