Top tien innovaties in parkeren: ontwerpwijzer op èèn

vrijdag 23 maart 2012
timer 2 min
Parkeerexpert Wim van der Heide selecteerde voor Stedebouw & Architectuur een top tien van innovaties in parkeren. Met zijn top tien onderstreept Van der Heide dat de parkeerbranche volop innoveert. ICT is een nog belangrijker instrument geworden om parkeren in alle opzichten verder te stroomlijnen. Maar architectuur blijft cruciaal: Van der Heide zette de geheel herziene CROW ontwerpwijzer op plaats èèn.

De top tien geeft een prachtig overzicht van wat de branche te bieden heeft als het gaat om innovaties. En waar het met het parkeren naar toe gaat. Van der Heide, senior adviseur op het gebied van parkeren en ondergronds bouwen bij Grontmij Bouw en Vastgoed in Houten en vice-voorzitter van de Vexpan, bevestigt met de top tien de opkomst van e-mobiliteit. Op twee staat de parkeergarage die als pompstation voor elektrische auto’s gaat fungeren.

 

Ketekenregistratie

Ketekenregistratie is niet meer weg te denken als het gaat om eigentijdse parkeerregulering. Deze vorm van registratie stimuleert duurzaam gedrag van bezoekers, want goede informatie over beschikbare parkeerplaatsen reduceert het zoekverkeer. Goede parkeerregulering

voorkomt veel parkeeroverlast en zorgt onder meer veiligheid op straat. In lijn met kentekenregistratie is een bijzondere oplossing van Parkingware. Dit bedrijf ontwikkelde een systeem om op basis van kentekenherkenning zwerfvuil in de openbare ruimte te reduceren, bijvoorbeeld bij fastfood drive-ins.

 

Demontabele parkeergarages

Van der Heide reserveert in zijn top tien ook een plaats (4) voor demontabele parkeergarages. In Almelo bijvoorbeeld is recent een Modupark-garage neergezet afkomstig uit Zaandam, waar dezelfde garage jaren heeft gefunctioneerd. Een parkeeraccommodatie volgens de beproefde IFD-formule. Het is tekenend voor de opkomst van tijdelijke accommodaties ook in parkeren.

 

Over deze innovaties zegt Van der Heide dat ze inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen en tegelijkertijd aangeven dat het parkeervak zich ontwikkelt tot een interdisciplinair en uiterst complex vakgebied: “Hoe meer het parkeren in samenhang wordt bekeken met het functioneren van de leefomgeving, duurzaamheid en efficiënte toepassing van parkeermiddelen, hoe complexer het parkeervak wordt.”

 

Lees hier de volledige Top 10 van parkeerinnovaties.

 

Of bestel hier het themanummer Parkeren 2012 van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel