Top 10 zonnestroomprojecten: stadion Taiwan op eerste plaats

donderdag 3 mei 2012
timer 2 min
Tim Janszen, specialist zonnepanelen bij Merosch, maakte voor Stedebouw & Architectuur een top 10 van zonnestroomprojecten. Op plaats 1 staat Kaohsiung Stadium in Taiwan.  Met bijna 8.000 zonnepanelen kan het stadion de zonnepanelen volledig voorzien in de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte.

Langzamerhand groeit het besef dat stroom uit zonnepanelen een belangrijke pijler aan het worden is voor duurzame gebouwen en infrastructuur. Vaak worstelen ontwerpers met een integrale inpassing van zonne-energie en hebben initiatiefnemers moeite projecten van de grond te krijgen.

Steeds goedkoper

De elektriciteitskosten stijgen en zonnepanelen worden steeds goedkoper. Nieuwbouw kan bijna niet meer ontwikkeld worden zonder toevoeging van zonne- energie systemen, wil men aan de steeds hogere eisen met betrekking tot de energieprestaties van gebouwen voldoen. In veel gevallen worden de systemen uit het zicht, als noodzakelijk kwaad, aan het ontwerp toegevoegd. Dat het ook anders kan, namelijk door de zonnepanelen een integraal onderdeel te laten zijn binnen het ontwerp, toont de internationale en nationale top tien van projecten aan.

Panorama gebouw in Veenendaal

Voor de top tien zijn vijf internationaal uitgevoerde projecten en vijf Nederlandse uitgekozen die qua ontwerp en initiatief bijzonder zijn. Hoogst genoteerde Nederlandse project is de Brandweerkazerne in Houten, een project van de Belgische architect Philippe Samyn, uit 2000. Ook het recent geopend Panorama gebouw in Veenendaal is door Janszen geselecteerd.

Meer weten? Bestel hier Stedebouw & Architectuur themanummer Duurzaam bouwen voor de volledige top 10 zonnestroomprojecten

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel