Top 10 Cradle to Cradle projecten: Park 20|20 en B/S/H/ Inspiratiehuis op èèn

dinsdag 10 januari 2012
timer 3 min
Jouke Post en Frido van Nieuwmerongen, de architecten van de eerste C2CWoning van Nederland, maakten voor Stedebouw & Architectuur een top tien van Cradle to Cradle geïnspireerde projecten. Op nummer èèn staat Park 20|20 met het B/S/H/ Inspiratiehuis, een creatie van William McDonough, geestelijk vader van Cradle to Cradle ®.

“Het project van William McDonough geeft een indruk van de wijze waarop C2C zich ontwikkelt van theorie naar praktijk. Het sluiten van de kringlopen voor materiaal, water, energie wordt hier gekoppeld aan een hoog comfortniveau,”  zeggen Post en Van Nieuwamerongen in een toelichting.

 

Praktijkvoorbeelden

Op drie staat het NIOO KNAW gebouw in Wageningen, van Claus & Kaan architecten, en op vier Jón Kristinsson met Villa Flora Venlo. Villa Welpeloo van 2012 architecten is ook geselecteerd (op plaats zes). De keuze van juist dit project geeft aan dat C2C ruim is opgevat. Hierover zeggen  Post en Van Nieuwamerongen: “Regelmatig is de kritiek op C2C dat het blijft steken in een theoretisch verhaal en dat het ver van de bouwpraktijk af staat. Voor onze top tien hebben daarom gezocht naar praktijkvoorbeelden en gekozen voor projecten die reeds gerealiseerd zijn, in aanbouw zijn of waarvan de bouw op korte termijn start. Dan blijkt dat er al behoorlijk wat gebouwen zijn gerealiseerd volgens de filosofie van C2C. Geen van de projecten kan al zeggen dat ze 100 procent C2C is, voor gebouwen is dit ook nog niet mogelijk. Wel toont elk geselecteerd project op zijn eigen wijze hoe het de kringlopen sluit, hoe het met materiaal, met water, met energie en met de omgeving omgaat, en hoe mooi en comfortabel deze gebouwen kunnen zijn.”

 

Peter Zumthor

“Enkele architecten in de top tien hebben hun gebouw nooit gekoppeld aan de filosofie van C2C maar toch passen ze er goed bij. Zo zal Peter Zumthor zijn projecten niet snel linken met C2C maar zijn Expo-paviljoen (op plaats twee) sluit naadloos aan bij de visie van McDonough en Braungart.”

 

De toekomst van Cradle to Cradle.

De top tien gaat verder dan alleen gebouwen. “Het laatste project in de lijst, Klavertje 4 in Venlo, is het minst ver in de uitvoering, maar belichaamt de stap naar de stedelijke schaal. Pas op stedelijke schaal kunnen echt grote effecten behaald worden bij het sluiten van de kringlopen en kunnen gebieden autonoom functioneren. Hier ligt de toekomst van Cradle to Cradle.”

 

Meer weten?

  • Kijk hier voor de volledige top tien Cradle to Cradle geïnspireerde gebouwen en gebieden.
  • Stedebouw & Architectuur publiceert iedere week een weblog over de ontwikkelingen rondom de eerste C2CWoning van Nederland. Kijk hier voor de eerste negen weblogs
  • Stedebouw & Architectuur publiceerde in december een themanummer over C2C met daarin onder meer een interview met William McDonough. Bestel het nummer hier.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel