Toelevering bouw verwacht veel van YouTube en LinkedIn

vrijdag 30 maart 2012
timer 4 min
Ruim de helft van de fabrikanten en handelaren gebruikt social media in hun organisatie. In de toekomst zal dat toenemen. Vooral de netwerken LinkedIn, YouTube en Twitter zullen voor organisaties belangrijker worden. Aanbieders zetten deze communicatiemiddelen vooral in om hun eigen imago op te bouwen en om klanten te binden. Ook over verkopen via social media wordt nagedacht. Dat blijkt uit onderzoek voor de E-commerce & Social Media Monitor van BouwKennis.

Social media zijn niet meer weg te denken in het dagelijks leven. Nieuwsfeiten komen vaak eerder aan het licht via Twitter dan via de radio, televisie en de dagbladen. Niet alleen voor nieuws zijn social media geschikt. Het zijn ook ideale platforms voor bedrijven om in contact te komen met hun klanten en om hun merk en producten te profileren. BouwKennis onderzocht met welk doel fabrikanten en handelaren actief zijn op social media netwerken en hoe zij de toekomst van deze communicatiemiddelen zien.

 

Social media budget
Ruim de helft van de fabrikanten en handelaren zet social media al in. Dat geldt voor 60% van de fabrikanten en 50% van de handelaren. Ze besteden gemiddeld 5% van hun marketingbudget aan uitgaven voor social media. Dat geld zijn zij bijvoorbeeld kwijt aan een social media dashboard of aan een medewerker die een social media strategie ontwikkelt.

 

Imago en klantenbinding
Het meest belangrijke doel voor de aanbieders bij het inzetten van social media is imagobuilding en klantenbinding. Eenderde van de fabrikanten wil zijn imago opbouwen en ook informatie verstrekken over zijn branche, bedrijf en producten. Ruim de helft wil klanten aan zich binden. Handelaren gebruiken social media met dezelfde doelen, maar focussen zich meer dan fabrikanten op klantenbinding.

Opvallend is dat handelaren zich ook richten op het stimuleren van de offline en online verkoop. Dat geldt voor respectievelijk 21% en 27% van de handelaren. Verder faciliteren zij een deel van hun service via sociale netwerken. Of de handel ook daadwerkelijk producten verkoopt, is natuurlijk afhankelijk van de houding van de afnemers tegenover het kopen via sociale netwerken. Het genereren van leads is voor fabrikanten ook één van de belangrijkste doelstellingen, naast het 24 uur per dag bereikbaar zijn. Het bestelproces faciliteren en kosten reduceren is voor niet veel aanbieders een doelstelling.

 

YouTube en LinkedIn belangrijker in toekomst
De aanbieders denken over het algemeen dat social media in de toekomst belangrijker worden voor hun organisatie. Meer dan zes op de tien fabrikanten zien de media LinkedIn en YouTube in de toekomst groeien. LinkedIn staat natuurlijk al bekend als zakelijk netwerk. YouTube kan gebruikt worden om video’s met gebruiksaanwijzingen van producten of productinnovaties te delen met potentiële klanten. Twitter, Google+ en Facebook worden voor iets minder fabrikanten belangrijker.

Handelaren zijn ook optimistisch over de toekomst van social media platforms, maar wel iets minder dan fabrikanten. Volgens 56% zal LinkedIn in de toekomst belangrijker worden, respectievelijk 48% en 47% zeggen dat voor Twitter en YouTube. De aanbieders zijn het er over eens dat Hyves in de toekomst niet belangrijker wordt voor de organisatie. Dat netwerk wordt natuurlijk vooral gebruikt voor persoonlijke doeleinden. De doelgroepen waar toeleveranciers zich op richten zijn hier moeilijker zakelijk te benaderen.

 

BouwKennis E-commerce & Social Media Monitor 2012
Dit zijn de eerste uitkomsten uit de E-commerce & Social Media Monitor 2012 van BouwKennis. De monitor verschijnt in april 2012 en beschrijft niet alleen de fabrikanten en handel, maar belicht ook de marktpartijen. Het geeft u een compleet en up-to- date overzicht van wat u nodig heeft voor online succes. Van strategie tot uitvoering en gericht op de praktijk. Dit rapport toont de verschillende opties van social media, de kansen die deze bieden en hoe de partijen in de bouw deze reeds gebruiken. Daarnaast worden de verschillende stappen in het online oriëntatie- en aankoopproces beschreven. De E-commerce & Social Media Monitor vormt hierdoor de perfecte tool om uw huidige online strategie toekomstbestendig te maken.

(Bron: BouwKennis, februari 2012)

 

Meerweten over social media in de bouw? Bestel hier het themanummer Bouwinnovatie van Stedebouw & Architectuur, met onder meer een top tien van succesvolle toepassingen van social media in de bouw.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel