Tina Saaby in Amsterdam `You can’t design the ideal, it’s a process.”

woensdag 16 mei 2012
timer 3 min
Tina Saaby, Stadsbouwmeester Kopenhagen, sprak op 10 mei in het Mosa Architectural Centre (MAC) in Amsterdam. In tien verhalen schetste Saaby de actuele ontwikkeling van de stad. Net als in Nederland is tijdelijkheid een hot item. Kopenhagen heeft een taskforce in het leven geroepen die burgers moet helpen om snel initiatieven van de grond te tillen.

Kopenhagen heeft een enorme aanzuigkracht. Tot 2025 groeit de stad met nog eens 100.000 inwoners. De ambities is om ondanks die groei de stad leefbaar te houden, en duurzaam, en groen. Saaby legde uit hoe de stad dat wil bereiken.

 

Temporary City

De overeenkomsten met Nederland zijn overduidelijk. Een van de rode draden in het verhaal van Saaby was het thema tijdelijkheid. Kopenhagen noemde Saaby  een Temporary City. Dia’s van het Carslberg terrein, middenin de stad verduidelijkte dat streven. Simpele ingrepen, creatieve oplossingen, met een tijdelijk karakter. Maar dat werkt niet altijd. Zo experimenteerde Saaby met houten zitblokken om interactie op een plein in het voormalige ‘meetpacking district’ te bewerkstelligen. Een publiek van junkies en caffe latte drinkers bij elkaar brengen. Maar dat ging na een aanvankelijk succes mis. Terugkijkend zegt Saaby: “You can’t design the ideal, it’s a process.”

 

Fietsbruggen

Kopenhagen zet in op langzaamverkeer. Te voet of op de fiets. Amsterdam heeft er een concurrent bij. De inwoners van Kopenhagen gaan ‘en masse’op de fiets. Omdat je sneller op je bestemming bent, blijkt een belangrijke overweging. En de gemeente stimuleert fietsgebruik. Bijvoorbeeld door fietsbruggen aan te leggen, om zo barrières op te heffen en potentiele stadsgebieden (zoals een gigagroen gebied dat wat verloren in de stad lag) gemakkelijk bereikbaar te maken. Saaby wees erop dat de stad voortdurend onderzoek doet (gewoon tellen) of het langzaamverkeerbeleid werkt. Fietsen of wandelen, en minimaal automobiliteit, maakt Kopenhagen tot een Liveabel City, aldus Saabt over een van de ambities van de stad.

 

Green City

Kopenhagen is ook een Green City en wil dat de komende jaren  verder uitbouwen. De stad gaat in korte tijd 100.000 bomen planten. Ook werkt de stad hard aan uitbreiden van het vergroening van het dakenlandschap. Kopenhagen verplicht bouwers van alle nieuwe platte daken groendaken te maken. Daardoor moet de stad jaarlijks zo'n vijfduizend vierkante meter groen bijwinnen. Elk plan in Kopenhagen dat daken bevat met een hellingsgraad van minder dan 30 graden, moet in vegetatie voorzien. Ook voor bestaande daken komt er een regeling. De gemeente wil subsidies geven om die op termijn ook in groendaken om te vormen.


Ook nieuwe binnenstedelijke herstructurering hebben een nadrukkelijk groen karakter, demonstreerde Saaby aan de hand van enkele projecten. Die groene gedachte sluit aan op de doelstelling van de stad om ion 2025 energieneutraal te zijn.  

 

Urban life uitgangspunt

De rode draad door alle verhalen van Saaby heen was de mesnelijke schaal: “In de planvorming gaan wij eerst en vooral uit van mensen, van het stedelijk leven. Op basis daarvan ontwikkelen we de stedelijke ruimte. En als pas als we die stedelijke ruimte scherp hebben, gaan we nadenken over de gebouwen die daarin passen.”    

 

 

Tina Saaby in gesprek met Peter van Dam, Deens consul in

Nederland, links, en Claus Hofmann Frisch, van de Deense ambassade

in de BeNeLux na afloop van haar lezing in het Mosa  Architectural

Centre (MAC) in Amsterdam.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel