Thermisch isolerend beton komt er aan

donderdag 20 september 2012
timer 2 min
Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar het zit er nu toch echt aan te komen: monoliet gevels van thermisch isolerend beton. Hier zien we de unieke combinatie van thermische isolatiecapaciteit met constructieve draagkracht en lange levensduur in één materiaal. Als dit lukt, en daar lijkt het echt op, dan gaan we een grote stap maken in duurzaam bouwen.

Lichtbeton op basis van geëxpandeerde klei of geschuimd glas is al decennialang bekend. De toepassing bleef voornamelijk beperkt tot projecten waar gewichtsbesparing belangrijk was. De thermische isolatiecapaciteit was onvoldoende om tot nieuwe bouwkundige oplossingen te komen.

 

Infra-Leichtbeton

Enkele voorbeeldprojecten in Zwitserland, met name het Gartmann-haus (2004, Chur), toonden wel de architectonische potentie van monoliet gevels aan, maar konden bouwfysisch nog niet overtuigen. Een belangrijke stap vooruit werd gemaakt in het project Infra-Leichtbeton bij de TU-Berlijn, onder leiding van prof. Mike Schleigh. Deze vooruitgang werd gedemonstreerd in het pilotproject urban villa in Berlijn (2007). De dragende gevels waren van beton met een volumieke massa van 800 kg/m3 en een lambda-waarde van 0,20 W/mK. Het zeer lage gewicht werd bereikt met vervanging van zand en grind door geëxpandeerde kleikorrels (Liapor) plus een luchtbelvormende hulpstof.

 

Van geëxpandeerd klei naar geschuimd glas

Nieuwe ontwikkelingen bij de producenten van ultra-lichte toeslagmaterialen geven vertrouwen dat die nodige verbeteringen bereikt zullen worden. In plaats van geëxpandeerde kleikorrels komen nu korrels van geschuimd glas, in een reeks van zeer fijne tot zeer grote korrels. Het korrels hebben, in tegenstelling tot geëxpandeerde kleikorrels, een gesloten oppervlak en absorberen dus geen water. Uitgangsmateriaal is gewoon glas uit de glasbak, uit de retourstroom dus. Dat is mooi meegenomen in het streven naar duurzaam bouwen en sluiten van de materiaalkringlopen.

 

Heerbrugg

Recent uitgevoerde projecten in Heerbrugg (Zwitserland) en Stuttgart zijn de nieuwe referenties. Het project  in Heerbrugg  heet ook heel toepasselijk ‘Monolith Heerbrugg’. De innovatieve betontechnologie heet Technolith en komt van de firma Technopor, gevestigd in Chur. Deze firma beschikt sinds 2009 over de technische expertise die voorheen exclusief voor Misapor was. Niet alleen de gevel, maar vrijwel de hele betonconstructie van kelder tot en met de dakvloer, is uitgevoerd in het thermisch isolerende lichtbeton.

 

Hans Kohne, Cement&BetonCentrum, schreef dit artikel samen met dr.ir. Mantijn van Leeuwen, CRH Europe - Sustainable Concrete Centre

 

Meer informatie over thermisch isolerend beton leest u in de Innovatiecatalogus die Stedebouw & Architectuur eind dit jaar publiceert.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel