Terugkeer meisjes in openbare ruimte indicator sociale veiligheid
Zoals de terugkeer van otters een indicator is voor de gestegen kwaliteit van het rivierenwater is de terugkeer van mesijes in publieke ruimtes een indicator dat een publieke ruimte sociaal veilig en uitnodigend is. Dat stellen SEV en Atelier Kempe Thill.
De twee partijen werken samen in het publieke ruimte programma van de SEV Where Life Swirls. In het kader van dit programma heeft Atelier Kempe Thill zich verdiept in de publieke ruimten van vroeg-naoorlogse wijken naar aanleiding van een ontwerp-opdracht van de SEV. De ontwerp-opdracht was: ontwerp een meisjesvriendelijk plein in een gefingeerde naoorlogse wijk. De pleinen werden 'Otterpleinen' genoemd. Atelier Kempe Thill onderzocht vier naoorlogse wijken: de wijk Wheermolen in Purmerend, de wijk Poelenburg in Zaanstad, de wijk Boerhaave in Haarlem en de wijk Nieuwland in Schiedam.
Uit deze vier wijken is vervolgens een prototypische vroeg-naoorlogse wijk geconstrueerd: een sterk verkleurde wijk met vele migrantengroepen, lage inkomens, heel veel auto’s en heel veel versnipperde publieke ruimte. Uitdaging: hoe is in dit sociaal vacuüm een Otterplein te realiseren?
De ontwerpopdracht heeft uiteindelijk geresulteerd in vijf provocatieve scenario’s of ‘moderne stadbiotopen’: het autoparadijs, nieuwland, moes moes, de hortus conclusus en street farming. Ze zijn als meer of minder extreme denkrichtingen te beschouwen.
Lees meer hierover in het aanstaande themanummer Renovatie & Herstructurering..
Reactie toevoegen