Terra Mare: woonwijk met mediterrane thematiek.

maandag 2 april 2012
timer 3 min
In Hendrik Ido Ambacht is, in opdracht van Bouwfonds MAB, in de vinexlocatie De Volgerlanden het woning-bouwproject Terra Mare gerealiseerd, en ontwerp van VVKH architecten uit Leiden.

 Vraag van de opdrachtgever was een woonproject  te realiseren met een eigen identiteit: een ‘mediterrane thematiek’. Architect Ronald Knappers heeft geprobeerd het mediterrane te verbinden met het lokale. Door een waterpartij in het project te leggen wordt een referentie gelegd naar polderlandschap. Het mediterrane, opgeroepen via kleuren in het stucwerk en dakpannen, wordt verbonden met de strakheid en het weerspiegelende water van het Nederlandse landschap.

Solitair bouwblok

Door de  woningen vorm te geven als een solitair bouwblok neemt het project, als een eiland in het groen, binnen de wijk een bijzondere positie in. Door een verdraaiing ten opzichte van de aangrenzende bebouwing wordt deze onafhankelijke positie benadrukt. Het eenduidig herkenbare blok is aan de buitenzijde afgewerkt met gekleurd stucwerk in aardse tinten. De lichte binnenkant is voorzien van wit stucwerk. De daken hebben een forse overstek en zijn bedekt met gemêleerde ‘Romaanse’ dakpannen.  Het bouwblok wordt doorsneden door een watergang die toegang geeft tot een verborgen vijver in het binnengebied, waar een informele voetgangersroute is aangelegd en je kunt kijken over het water.

Parkeerstraat

Binnen de eenvoudige hoofdopzet is een groot aantal woningtypen gerealiseerd, een mix van woningen voor starters, senioren en gezinnen. Aan de Noordwest zijde van het plangebied liggen twee appartementenblokken over drie lagen met kleine en middelgrote woningen voor starters en kleine huishoudens. De appartementen lopen door over twee lagen. Hierdoor hebben alle woningen over de parkeerstraat heen, zicht op de waterpartij. De onderste appartementen hebben de voordeur aan de straat, de bovenste appartementen worden bereikt via een galerij die ontsloten wordt door een glazen trappenhuis tussen de beide blokken. Dit transparante trappenhuis biedt voorbijgangers doorzicht op de waterpartij.

Aan de tegenoverliggende zijde van het blok bevinden zich patiowoningen met een breed terras aan het water. Deze bijzondere woningen in twee of drie lagen hebben een compleet woonprogramma op de begane grond, wat desgewenst de woningen zeer geschikt maakt voor mensen die niet goed ter been zijn. Op de verdieping bevinden zich extra kamers. Parkeren vindt plaats in de grote eigen voortuin.

Eengezinswoningen

Aan de Noordoost zijde en Zuidwest zijde van het blok liggen eengezinswoningen in verschillende typen. Alle woningen beschikken over een tuin of terras, vrijwel altijd aan het water. De tuinen lopen af naar de waterkant waar een kleine aanlegsteiger is. Deze woningen, maar ook de appartementen, beschikken over een garage of eigen parkeerplaats, gesitueerd in de hierboven genoemde parkeerstraat die zich bevindt tussen de appartementen en het water. Vanuit de parkeerstraat kan men de grote steiger betreden om over de vijver uit te kijken.

Het mediterrane thema van Terra Mare komt terug in de beplanting; rondom het bouwblok zijn winterharde cipressen geplant.

Projectgegevens

Opdrachtgever:                    Bouwfonds Ontwikkeling regio Zuid-West, Delft I

Ontwerp:                              VVKH architecten, Leiden I

Ontwerpteam:                      Ronald Knappers, Menno Hornstra, Thomas Gillet I

Constructeur:                       constructie – adviesbureau Steens, Zoetermeer  I

Installatieadvies:                  Technisch Adviesburo Duinwijck, Leusden I 

Bouwkundig aannemer:        Dura Vermeer Bouw BV, Rotterdam I

 

Aanvang bouw: 2009 I Gerealiseerd: 2010

 

www.vvkh.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel