Techneco presenteert Toros Solar combiwarmtepomp

maandag 13 februari 2012
timer 3 min
Tijdens de VSK2012 presenteerde Techneco de Toros Solar warmtepompcombi. Dit nieuwe concept combineert de duurzame energie uit de bodem met gratis zonnewarmte. Doordat Techneco van de warmtepomp en de zonnecollector één integrale installatie heeft gesmeed, gaat de COP van het systeem substantieel omhoog. De Toros Solar warmtepompcombi is tot maximaal 40 procent zuiniger dan de Toros warmtepomp zonder zonnecollector.

De Toros warmtepomp is al geruime op de markt en boekt vooral succes in nieuwbouwwoningen. Het toestel is verkrijgbaar met een verwarmingsvermogen van 3 tot 10 kW. Ook beschikt het toestel over een boilervat van 200 liter. Ondanks de goede prestaties van de warmtepomp zocht Techneco naar een configuratie die het systeem nog efficiënter zou maken. Daarbij ging de aandacht vooral uit naar de warmtapwaterbereiding, waarbij de toevoeging van een zonnecollector het meeste effect sorteert.

Duitse fabrikant Roth

In het afgelopen jaar voerde Techneco uitgebreide testen uit waarbij uiteindelijk een systeem ontstond van de Toros warmtepomp met een 200 liter voorraadvat gekoppeld aan een zonnecollector en regelstation van de Duitse fabrikant Roth. Door deze combinatie wordt de tapwaterproductie binnen dit warmtepompsysteem voor circa 50% door de zonnecollector verzorgd. De duurzaam gewonnen zonne-energie zorgt zo voor een forse verhoging van het systeemrendement, op een onderdeel waar de warmtepomp juist wat slechter rendeert.

Toros Solar warmtepompcombi

Behalve aan warmtapwaterbereiding draagt de zonnecollector binnen de Toros Solar warmtepompcombi ook bij aan ruimteverwarming. Met de duurzaam opgewekte warmte in de boiler kan de warmtepomp ook het cv-water voor lagetemperatuurverwarming in de nieuwbouwwoning opwarmen. De opbrengst van de zonnecollector binnen de ruimteverwarming van de woning ligt op circa 10%.

Daarnaast kan de zonnecollector ook worden ingezet voor het regenereren van de bron. Door regeneratie ontstaat een bron die vooral op piekbelasting per saldo minder energie onttrekt op jaarbasis. Dit levert al bij de aanleg van het systeem een kostenbesparing op omdat een iets kleinere bron nodig is. Maar de belangrijkste winst van regeneratie komt tot uiting in een lager elektriciteitsgebruik en een hogere SPF (jaarrendement). Door deze energetische verbeteringen is de Toros Solar warmtepompcombi nu al geschikt voor nieuwbouwprojecten met een EPC van 0,4, een eis die naar verwachting in 2015 wettelijk verplicht wordt.

Geavanceerde regeling

Verder is de nieuwe Toros Solar warmtepompcombi voorzien van een geavanceerde regeling die een goede inregeling mogelijk maakt. Ook is de nieuwe regeling uitgerust voor het nauwkeurig meten en registreren van de energiestromen. Hiermee is het systeem voorbereid op nieuwe wetgeving waarin wordt geëist om de energiehuishouding van bodembronnen exact in beeld te brengen. De gebruikers van de Toros Solar warmtepompcombi bedienen de installatie via een moderne Honeywell kamerthermostaat, waarmee zij het binnenklimaat kunnen regelen en inzicht krijgen in het presteren van warmtepomp en zonnecollectoren.

www.techneco.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel