Syllabus over omslag in vastgoed en zorg

vrijdag 6 juli 2012
timer 2 min
Stedebouw & Architectuur publiceert in samenwerking met Real Estate Magazine en FacilityManagement Magazine een syllabus over vastgoed en zorg. Twee thema’s komen aan de orde, scheiden van wonen en zorg en de wijzigingen in het financieringsregiem van zorgvastgoed. Beide hebben gevolgen voor de bouw- en ontwerpsector.

Na ruim 40 jaar is een einde gekomen aan het van overheidswege gereguleerde bouwregime voor ziekenhuizen. Waar zorggebouwen tot voor kort als gevolg van deze regulering een gegarandeerde vergoeding kregen, lopen zij nu zelf risico’s op hun huisvesting, met grote gevolgen voor de financiering van het zorgvastgoed.

 

 Met de wetenschap dat het risicoprofiel van zorgvastgoed risicovoller is geworden, zoeken steeds meer zorginstellingen naar alternatieve methoden om het vastgoed – en daarmee de bijbehorende risico’s – te positioneren. De syllabus geeft in enkele artikelen inzicht in mogelijke oplossingen en wijst

 

Het scheiden van wonen en zorg.

In de wereld van de zorg en het vastgoed doet zich nog een tweede majeure trend voor – en ook daar besteedt de syllabus aandacht aan: het scheiden van wonen en zorg. Het aantal ouderen neemt in de komende decennia sterk toe, maar ook het aantal ouderen met een beperking en met een zorgbehoefte. Het is een opgave van formaat om onze wijken en onze samenleving zo in te richten, dat ouderen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen en tegelijk de zorg ontvangen waar ze behoefte aan hebben.

 

Gemeenten verantwoordelijk

Het Rijk delegeert deze opgave naar de lokale overheden. Gemeenten zijn in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verantwoordelijk voor ondersteuning en regievoering. De gevolgen zijn divers maar steeds zeer ingrijpend ook voor de bouw en architectuur en stedenbouw. Want ook de wijze waarop wijken en woongebieden (en woningen) worden ingericht zal in lijn moeten zijn met de behoeften van zorgvragende woonconsumenten.

 

Bestel hier de syllabus Zorg en Vastgoed

 

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel