Syllabus over omslag in vastgoed en zorg
Na ruim 40 jaar is een einde gekomen aan het van overheidswege gereguleerde bouwregime voor ziekenhuizen. Waar zorggebouwen tot voor kort als gevolg van deze regulering een gegarandeerde vergoeding kregen, lopen zij nu zelf risico’s op hun huisvesting, met grote gevolgen voor de financiering van het zorgvastgoed.
Met de wetenschap dat het risicoprofiel van zorgvastgoed risicovoller is geworden, zoeken steeds meer zorginstellingen naar alternatieve methoden om het vastgoed – en daarmee de bijbehorende risico’s – te positioneren. De syllabus geeft in enkele artikelen inzicht in mogelijke oplossingen en wijst
Het scheiden van wonen en zorg.
In de wereld van de zorg en het vastgoed doet zich nog een tweede majeure trend voor – en ook daar besteedt de syllabus aandacht aan: het scheiden van wonen en zorg. Het aantal ouderen neemt in de komende decennia sterk toe, maar ook het aantal ouderen met een beperking en met een zorgbehoefte. Het is een opgave van formaat om onze wijken en onze samenleving zo in te richten, dat ouderen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen en tegelijk de zorg ontvangen waar ze behoefte aan hebben.
Gemeenten verantwoordelijk
Het Rijk delegeert deze opgave naar de lokale overheden. Gemeenten zijn in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verantwoordelijk voor ondersteuning en regievoering. De gevolgen zijn divers maar steeds zeer ingrijpend ook voor de bouw en architectuur en stedenbouw. Want ook de wijze waarop wijken en woongebieden (en woningen) worden ingericht zal in lijn moeten zijn met de behoeften van zorgvragende woonconsumenten.
Bestel hier de syllabus Zorg en Vastgoed
Reactie toevoegen