Super isolatie voor transparante gevels en daken

donderdag 6 oktober 2011
timer 2 min
Twee recent projecten – het Halley V1 Research Station op Antarctica en een grote autoshowroom in Ras al-Khainah, nabij Dubai – illustreren de uitstekende prestaties van aerogelisolatie, een nieuwe isolatietechnologie die een drastische verandering teweegbrengt in het ontwerp van transparante gevel- en daklichtsystemen.  

Lumira-aerogel – vroeger Nanogel®-aerogel genoemd – is de lichtste en best isolerende vaste stof ter wereld. Ze wordt soms ook 'bevroren rook' genoemd en is een hydrofobe aerogel die in de vorm van deeltjes wordt geproduceerd. Elk deeltje bestaat voornamelijk uit lucht – soms voor meer dan 95 procent – in een nanostructuur met een poriegrootte die kleiner is dan het gemiddelde vrije pad van de luchtmoleculen. Dit remt de overdracht van warmte door het materiaal sterk af.

 

Reageert op zowel lage als hoge temperaturen

Het feit dat Lumira-aerogel in deze extreme omstandigheden doeltreffend reageert op zowel lage als hoge temperaturen kan zijn waarde in normalere toepassingen en omgevingen alleen maar vergroten. Het is opmerkelijk dat deze aerogel eenzelfde mate van isolatie kan bieden als een solide muur en toch het volledige daglichtspectrum in de ruimte laat vloeien. Bovendien kunnen eigenaars van gebouwen binnenshuis meer sfeer creëren tegen lagere energiekosten. 

 

Populair bij architecten

Dit alles verklaart waarom deze technologie zo populair is bij architecten en energiebewuste ontwerpers, die nu grote ruimtes maximaal van daglicht kunnen voorzien zonder warmteverlies.  Belangrijk is ook dat Lumira-aerogel opdrachtgevers helpt om te voldoen aan de almaar strengere bouwreglementeringen, zoals Part L in Engeland en Wales, de Energieeinsparverordnung (EnEV) in Duitsland of de Règlementation Technique in Frankrijk.

 

Silver Cradle to CradleSM-certificering

Omdat Lumira-aerogel herbruikbaar is, veilig voor menselijke en ecologische systemen en met weinig of geen milieu-impact wordt geproduceerd, heeft het de Silver Cradle to CradleSM-certificering van McDonough Braungart Design Chemistry ontvangen. Dit strenge onafhankelijke certificeringsproces onderzoekt de fabricagekenmerken en de ecologische impact van een product, met het oog op een volledige uitschakeling van afval en de creatie van een gezonde, duurzame samenleving.

 

 

www.cabotaerogel.com

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel