Succesvol veranderen op de vastgoedmarkt

donderdag 8 december 2011
timer 2 min
Eenderde van de nieuwbouwplannen moet worden geschrapt en eenderde sterk aangepast. Bovendien moet alle nieuwbouw van topkwaliteit zijn. Daarnaast zijn andere financieringsmodellen nodig en moet het herontwikkelen van bestaande gebieden de hoogste prioriteit krijgen. Dat stelt Stec Groepin haar visie: ‘succesvol veranderen op de vastgoedmarkt’.

We moeten in Nederland af van de nieuwbouwplanologie en toe naar de planologie van de bestaande ruimte. In het bestaande vastgoed ligt het leeuwendeel van de opgave. Er staat een revolutionaire verandering voor alle actoren te wachten. Wie hier goed op kan inspelen is spekkoper.

Nieuwe stappen

Er is een nieuwe doordachte visie nodig op wat voor de lange termijn nodig is. Denken als een vastgoedbelegger kan veel partijen in het vastgoed en de ruimtelijke ontwikkeling helpen om nieuwe stappen te zetten en nieuwe keuzen te maken. Spelers als gemeenten, corporaties, ontwikkelaars en andere partijen moeten antwoord zoeken op vragen: wat is over 20 of 30 jaar nodig in Nederland en in de regio? Wat is er nu te veel of te weinig? Welke dynamiek of mutaties in de bestaande gebouwen zijn nodig?

Bestaand vastgoed

Alle energie en aandacht is nodig voor het bestaand vastgoed. Verschuif de focus van de 10% nieuwbouw naar de 90% bestaande gebouwen. Leeg vastgoed en bestaande gebieden moeten weer een echt vak worden. Dat is een regelrechte verandering voor veel van de huidige spelers, voorziet de Stec groep.

In het rapport komen vragen, trends, nieuwe marktkansen en praktijkvoorbeelden van koerswijzigingen aan de orde. Het rapport is hier te downloaden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel