Op uitnodiging van woningcorporatie DUWO maakte Studioninedots + HVDN naast Architectenbureau Marlies Rohmer en Knevel architecten een ontwerpvoorstel voor 140 permanente studentenwoningen voor de campus van de TU delft. Gevraagd werd deze te realiseren in een volume van 67 meter lang en 5 lagen hoog.
Studioninedots + HVDN wint besloten prijsvraag voor studentenwoningen op campus TU Delft
vrijdag 3 februari 2012
3 min
Het gebouw moest een sterke, eigen identiteit en een collectieve ruimte op het dak krijgen. Ook werd gevraag extra regenwateropvang op het dak te realiseren.
In combinatie
Het ontwerp van Studioninedots + HVDN heeft in combinatie met een aanbieding van bouwbedrijf Jan Snel de prijsvraag gewonnen. Kenmerkend is de dynamische gevel waarbij de collectieve ruimte een centrale plek in het gebouw heeft gekregen in plaats van op het dak. Hierdoor is een interactieve relatie tussen de bewoners, het gebouw en zijn omgeving ontstaan en kan het dak volledig met mos-sedum worden beplant. Naar alle waarschijnlijkheid zal het nieuwe woongebouw begin 2013 worden opgeleverd.
Forse groei
De TU-Delft verwacht de komende jaren een forse groei van het aantal nieuwe studenten.
In het masterplan van Mecanoo voor de TU-Delft Midden West worden daarom de komende jaren 1100 permanente studentenwoningen gerealiseerd in diverse nieuwbouw projecten. Het eerste project bevindt zich in veld 2 aan de Balthasar van der Polweg.
Opbouw
Het volume dat Studioninedots + HVDN voor deze locatie ontwierp, Suite 9, is in de basis opgebouwd uit een centrale corridor met aan twee zijden studentenwoningen. Op strategische plekken zijn een aantal woningen verwijderd. Doordat de studentenwoningen afzonderlijk van elkaar zijn geïsoleerd en afzonderlijk constructief zijn opgebouwd kon in het ontwerp vrij worden bepaald waar dit zou gebeuren. De open ruimte die zo gecreëerd is geeft het gebouw de gewenste transparantie die zorgt dat de achtergelegen binnenhoven hun relatie met de Balthasar van der Polweg behouden.
Door aan beide kanten van de corridor een verschillend aantal woningen te verwijderen ontstaat een levendige en onverwachte doorsnede met een overdekte entree en een centraal gelegen overdekte collectieve buitenruimte. Aan de zuidzijde zijn meer woningen verwijderd zodat het zonlicht tot diep in het gebouw kan komen. Een ruime trap verbindt de verschillende lagen met elkaar als één doorlopende collectieve buitenruimte. Deze centraal gelegen gezamenlijke buitenruimte vormt het hart van het gebouw. De houten bekleding geeft een warme uitstraling en een sterke identiteit aan het gebouw.
Geperforeerde volkern platen gevel
Om het beeld van eenvoudige repetitie van de woningen te voorkomen en een extra gelaagdheid te introduceren wordt rondom de collectieve buitenruimte een geperforeerde volkern platen gevel toegepast. De abstractie van het volume blijft op deze manier behouden en er ontstaan effecten op verschillende schaal niveaus. Bij het vallen van de avond zullen bijvoorbeeld achter de perforaties meerdere delen van de gevel oplichten waardoor het gevelbeeld langzaam veranderd. Dit geeft het gebouw een passende dynamiek en zorgt samen met de goed zichtbare collectieve buitenruimte dat het gebouw een interactieve relatie aan gaat met de plek waar het staat.
Reactie toevoegen