Stimuleringsmaatregelen verzachten bouwcrisis

woensdag 25 januari 2012
timer 2 min
De in 2009 door het kabinet getroffen crisismaatregelen voor de woningbouw hebben de gevolgen van de crisis voor de bouw beperkt. Van het budget van ruim € 700 miljoen is daadwerkelijk € 360 miljoen besteed. De maatregelen hebben netto € 1,1 miljard aan extra bouwproductie in de jaren 2009 t/m 2011 opgeleverd, waarbij de bouwproductie op het dieptepunt in 2010 ruim € 850 miljoen hoger uitviel. Hierdoor bleven in dat jaar 8.500 arbeidsjaren binnen en buiten de bouw behouden. De effecten van de tijdelijke btw-verlaging op onderhoud zijn niet in dit onderzoek meegenomen.

Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in de vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden studie ‘Evaluatie stimuleringspakket woningbouw’, die in opdracht van het ministerie van BZK (WWI) is uitgevoerd.

Woningmarkt

Het kabinet heeft in 2009 stimuleringsmaatregelen genomen om de negatieve gevolgen van de crisis te beperken. Op het gebied van de woningmarkt hadden de maatregelen tot doel om het woningaanbod en de daarmee verbonden woningbouwproductie en werkgelegenheid tijdens de jaren 2009 t/m 2011 niet teveel te laten terugvallen. Daarnaast waren er maatregelen die gericht waren op het realiseren van energie-besparing. Van het totale budget van ruim € 700 miljoen aan subsidies en fiscale voordelen is € 360 miljoen daadwerkelijk verstrekt, vooral omdat de regelingen EIA en EBK veel minder werden gebruikt dan verwacht. Het vrijgevallen budget voor de EIA is later ingezet voor de tijdelijke btw-verlaging op onderhoud van woningen. De effecten van deze tijdelijke btw-verlaging zijn niet in het effectenonderzoek meegenomen.

Evaluatie stimuleringspakket woningbouw

De in 2009 door het kabinet getroffen crisismaatregelen voor de woningbouw hebben de gevolgen van de crisis voor de bouw beperkt. Van het budget van ruim € 700 miljoen is daadwerkelijk € 360 miljoen besteed.

Het rapport Stimuleringsmaatregelen verzachten bouwcrisis is hier te downloaden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel