‘Stille’ woningbouwprojecten langs drukke verkeersaders

donderdag 8 maart 2012
timer 3 min
Begin maart 2012 is het eerste blok sociale- en vrije sectorhuurwoningen langs de Erasmusgracht  in Amsterdam opgeleverd. Half maart volgt het tweede blok van dit project en in het tweede kwartaal van 2012 zal ook The Edge in Nieuwegein worden opgeleverd. De bouw van beide grootschalige woningbouwprojecten langs drukke verkeerswegen werd mede mogelijk door toepassen van het door Cauberg-Huygen bedachte en ontwikkelde coulissenschermconcept.

Het gaat hierbij om appartementen met een galerijontsluiting aan de geluidbelaste zijde waarbij meer geluid op de gevel valt dan de Wet geluidhinder toestaat. Woningbouw is dan alleen mogelijk met een zogenaamde dove gevel. Een gevel waarin geen te openen delen, zoals ramen, mogen zitten. Binnen het palet aan mogelijkheden voor dergelijke locaties is met het door Cauberg-Huygen geadviseerde coulissenscherm gekozen voor de veiligste, goedkoopste en meest bruikbare oplossing die het beoogde programma zonder beperkingen mogelijk heeft gemaakt.

 

Open voor licht en lucht
Het coulissenscherm van Cauberg-Huygen is het antwoord op de ontwerpopgave om geluid te weren met behoud van daglichttoetreding, waarbij de galerij bovendien als buitenlucht kan worden aangemerkt. In een notendop: open voor licht en lucht, maar gesloten voor geluid. De woningen moeten immers geventileerd kunnen worden, voldoende daglichttoetreding hebben en een veilige ontvluchting via galerijen is een vereiste. Traditionele oplossingen als een afgesloten galerij of een geluidscherm dat voor een gebouw is bevestigd, voldoen hier niet aan en leiden vaak tot een minder veilige of kwalitatief onvoldoende situatie. Het afsluiten van een galerij leidt daarbij tot aanzienlijke kosten voor brand- en rookwerende beglazing en temperatuurbeheersing.

 

Behoud buitenluchtkarakter

Door absorberende lamellen haaks op het gebouw aan te brengen wordt het geluid afdoende geweerd en wordt de daglichttoetreding slechts beperkt belemmerd. Het grote pluspunt is dat de galerij hun ‘buitenlucht’-karakter behouden. Een veilige ontvluchting is gewaarborgd en dure brandwerende beglazing hoeft niet te worden toegepast. De geluidafschermende werking wordt bepaald door de diepte en de stand van absorberende lamellen in combinatie met de onderlinge afstand. Voldoende parameters om de creativiteit van de ontwerpers te stimuleren en tot verschillende verschijningsvormen van hetzelfde concept te komen.

 

Geen aangepaste plattegrond

Het coulissenscherm voorkomt dat een aangepaste plattegrond moet worden gemaakt - zoals bij geluidwalwoningen - of dat er concessies worden gedaan aan de kwaliteit, zoals het ontbreken van te openen ramen in slaapkamers. Doordat het geluid voor de gevel wordt geabsorbeerd en geweerd, zijn maar beperkt geluidwerende voorzieningen nodig in achterliggende gevel. Niet alleen in de woning is het stil, maar ook op de galerijen zijn de geluidniveaus binnen de perken te houden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel