Stationscan Duurzaamheid beschikbaar

woensdag 23 mei 2012
timer 3 min
W/E adviseurs ontwikkeldede  ‘Stationscan Duurzaamheid’.  Gebruikers kunnen eenvoudig de duurzaamheid van een station meten en krijgen inzicht in prestaties op het gebied van energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. ProRail en NS waren nauw betrokken bij de ontwikkeling en hebben de intentie de scan te borgen binnen hun organisaties. De scan is interessant voor gemeenten en gebiedsontwikkelaars, ontwerpers en adviseurs.

Ook internationaal trekt de scan veel aandacht en zijn organisaties in diverse Europese landen bezig met toepassing van de scan. Voor geïnteresseerden is een demoversie beschikbaar.

 

 ProRail en NS onderschrijven de noodzaak tot duurzaam handelen. Zij brengen dat onder meer tot uiting in hun intentie tot verduurzaming van de treinstations. In de zoektocht naar de mogelijkheden tot verduurzaming en prioriteitstelling (wat als eerste aan te pakken?) ontstond de behoefte aan een methodiek om duurzaamheid van stations te meten en te verbeteren en om stations op het gebied van duurzaamheid met elkaar te vergelijken.

 

GPR Gebouw

Het door W/E adviseurs ontwikkelde GPR Gebouw is daarbij als uitgangspunt gebruikt omdat dat het landelijke brede erkenning heeft en herkenbaar is voor andere partijen, zoals gemeenten en bouwbedrijven. Net als GPR Gebouw is de Stationscan Duurzaamheid een eenvoudig en goed hanteerbaar meetinstrument met een betrouwbare onderbouwing en een hoge communicatiewaarde. Een instrument dat een helder beeld van duurzaamheidsprestaties oplevert dat je kunt laten zien in een visueel aantrekkelijke vorm. De thematische structuur van GPR Gebouw vormt de basis waarop W/E adviseurs de Stationscan Duurzaamheid uitwerkte. De scan neemt voorpleinen, stationshallen, winkels, transferruimten en perrons in beschouwing op vijf thema’s: Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. Inmiddels zijn ruim 60 stations de maat genomen, variërend van haltes zonder voorzieningen tot grote en complexe stations en hebben ProRail en NS de intentie de scan te borgen binnen hun organisaties en in te bedden in algemene procedures. De scans leveren veel inzicht in de keuzemogelijkheden bij de verduurzaming van de stations. In praktische- én in beleidsmatige zin.

 

Internationale belangstelling

Duitsland, Frankrijk en Engeland toonden grote interesse in de ontwikkelde scan. Partners uit die landen binnen het Europese samenwerkingsproject Sus(tainable)Stations zijn met W/E adviseurs aan de slag gegaan met de scan voor hun eigen projecten. De scan is al vertaald in het Engels, een Franse en Duitse versie volgen in 2013. Ook uit Canada en Noorwegen is interesse.

 

Informatie

De Stationscan Duurzaamheid is in licentie verkrijgbaar. De uitgifte van licenties, scholing en advisering worden verzorgd door W/E adviseurs.

 

www.duurzaamstation.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel