Start bouw uitbreiding terminal en hotel Eindhoven Airport

donderdag 15 december 2011
timer 2 min
De bouw van de uitbreiding en herinrichting van de terminal van Eindhoven Airport en de nieuwbouw van een 120-kamer airporthotel is gestart. KCAP Architects&Planners en De Bever Architecten zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. Ditzelfde team heeft samen met NACO onder de naam ‘Constellation’ de bestaande terminal in 2005 gerealiseerd.

De terminal uitbreiding en de hotel nieuwbouw worden naar verwachting in de eerste helft van 2013 opgeleverd en maken deel uit van de stedenbouwkundige ontwikkelingsvisie voor Eindhoven Airport. De visie omschrijft de toekomstige ontwikkeling van het vliegveld tot een knooppunt van mobiliteit en zakelijke activiteit.

Meer passagiers

Het programma met hotel en uitgebreid horeca- en winkeloppervlak is een reactie op het boven verwachting gestegen aantal passagiers sinds de ingebruikname van de eerste terminal. De mogelijkheid van uitbreiding is in het eerste ontwerp al meegenomen. Binnen de vergroting wordt de bestaande vertrekhal 65 meter verlengd. De uitbreiding omvat 4800 m² op de begane grond en een bovenverdieping van 3000 m² kantooroppervlak.

Solitair volume

Het hotel staat als een solitair volume op de terminal. Zes verdiepingen met 4550 m² zijn bestemd voor 120 kamers, een bar, ontbijtruimte en fitnessvoorzieningen. De dakopbouw, die binnen de schil van het gebouw valt, is gereserveerd voor techniek. Restaurant en vergaderruimtes worden in het terminalgebouw ter beschikking gesteld terwijl hotellobby met receptie en toegang tot liften en trappen zich bevinden in een vergrootte voorzone.

Constructie

In vorm en materiaalgebruik sluiten terminalgebouw en hotel op elkaar aan. Kenmerkend is de constructie van de terminal, die bestaat uit gebogen metalen dakvormen en verwijst naar de luchtvaart. De gestroomlijnde metalen gevels, metalen binnenwanden en zwevende installaties refereren aan de techniek en dynamiek van de luchtvaart. Het hotel wordt bovendien door zijn positionering en vorm een punt van herkenning.

Met het energieconcept voor de uitbreiding wordt een energielabel van A++ geambieerd. Het huidige terminalgebouw scoort A+.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel