Start bouw HIP - Hamburgs innovatiepark ontworpen door MVRDV
Voor dit nieuwe innovatiepark maakte MVRDV het masterplan. Het gebied, dat is opgedeeld in meerdere kavels, is dicht bebouwd, waardoor het totale vloeroppervlakte straks liefst 60.000m2 zal bedragen. Een deel hiervan is gereserveerd voor laboratoria en onderzoeksfaciliteiten. Het gebied zal ook bijzonder geschikt zijn als vestigingsplek voor start-ups.
De ambitie van Hamburg is om zich te ontwikkelen tot kenniscentrum en innovatie-metropool van Europa. Dat komt met HIP weer een stap dichterbij. Met HIP worden bovendien 2.500 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd.
‘Ons doel is om een veelzijdige publieke ruimte te scheppen,’ zegt Jacob van Rijs, mede-oprichter van MVRDV. ‘Er is een park gepland, een boulevard, een plein en een promenade aan het water. Samen zullen zij uitnodigen tot buitenlunches en vergaderingen in de open lucht. Op die manier ontstaat een levendige wijk.’
Vier delen
HIP is opgedeeld in vier delen, waarbij een goede doorgang van stad naar de kade zal worden gewaarborgd. Bijzonder is ook het drijvende zwembad in het Ziegelwies-kanaal, waarmee dit kanaal bij de wijk wordt getrokken. Met de constructie hiervan wordt nog dit jaar gestart.
Architectonisch divers gebied
Het masterplan van MVRDV voorziet in een architectonisch divers gebied waarin ook conferentiehallen en kantoren zijn bedacht, met daken die deels zullen zijn voorzien van terrassen en zonnepanelen. Eén pand zal deels dienstdoen als parkeergarage om het gebied zo autoluw mogelijk te houden. De gebouwen worden met elkaar verbonden via transparante loopbruggen en hebben dezelfde lichtgekleurde gevels om te zorgen voor eenheid. Tegelijk zal elk pand uniek zijn en een eigen identiteit krijgen.
MVRDV werkte voor HIP samen met architectenbureau morePlatz uit Berlijn. De oplevering van de eerste fase wordt verwacht in het voorjaar van 2019.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen