Start bouw Glazen Boerderij in Schijndel

donderdag 22 maart 2012
timer 2 min
Van den Brand Vastgoed, Remmers Bouwbedrijf, de Gemeente Schijndel en MVRDV zijn gestart met de bouw van de Glazen Boerderij, een multifunctioneel gebouw op het centrale marktplein van het Brabantse dorp, een uitvergrote (1.6 keer groter), gemiddelde Schijndelse boerderij in glas, die de geschiedenis probeert in te halen met een ‘geest’ van het verleden.

Dit marktgebouw met een totaal oppervlak van 1600m2 zal winkels, restaurants, kantoren en een wellness centrum bevatten. Oplevering is gepland voor december 2012.

 

Grote glazen gevel

Het door de gemeente vastgestelde maximale volume van het gebouw leek op de vorm van een lokale boerderij. MVRDV registreerde en fotografeerde alle overgebleven Schijndelse boerderijen en vroeg kunstenaar Frank van der Salm om een ideale, gemiddelde boerderij te componeren als collage van de bestaande boerderijen. De gemiddeldheid is bepaald naar aanleiding van een gedetailleerd onderzoek naar de bestaande boerderijen. Dit beeld zal op de 1800m2 grote glazen gevel worden geprint met een moderne techniek die resulteert in het effect van gebrandschilderd glas. De print varieert in sterkte omwille van zicht en transparantie.

 

Van binnenuit verlicht

’s Nachts zal het gebouw, van binnenuit verlicht, als een monument voor de lokale geschiedenis zijn. Met een hoogte van 14 meter is de boerderij 1.6 keer groter dan een echte boerderij. Het symboliseert de groei van het dorp dat ondertussen een stadje is geworden. De print volgt de schaalvergroting, zo zal de geprinte deur van de boerderij bijvoorbeeld 4 meter hoog zijn, voor volwassenen misschien een vleugje nostalgie uit de jeugd. Om dit effect nog te versterken zal rond de boerderij ook een vergroot erf komen met tafels en een schommel.

 

MVRDV realiseert het gebouw in opdracht van Rembrand bv, een combinatie van Van den Brand Vastgoed en Remmers Bouwbedrijf. MVRDV werkt samen met ondermeer Hooijen (constructeur), IOC Ridderkerk (installaties), Brakel Atmos (gevel) en AGC (glas).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel