Start bouw Brede Bossche School Nieuw Zuid

dinsdag 18 oktober 2011
timer 3 min
De gemeente ’s Hertogenbosch heeft woningcorporatie BrabantWonen gevraagd om in de Meerendonk, die met de Gestelse Buurt tezamen de wijk Nieuw Zuid vormt, een gezonde, energieneutrale Brede Bossche School (BBS) te ontwikkelen. De BBS Nieuw Zuid wordt gebouwd volgens de uitgangspunten van Passief Bouwen en voldoet tegelijkertijd aan de kwaliteitsaspecten van het programma van eisen voor Frisse Scholen.

 

De gemeente ’s Hertogenbosch heeft woningcorporatie BrabantWonen gevraagd om in de Meerendonk, die met de Gestelse Buurt tezamen de wijk Nieuw Zuid vormt, een gezonde, energieneutrale Brede Bossche School (BBS) te ontwikkelen. De BBS Nieuw Zuid wordt gebouwd volgens de uitgangspunten van Passief Bouwen en voldoet tegelijkertijd aan de kwaliteitsaspecten van het programma van eisen voor Frisse Scholen. Het eerste aspect is in juni bekrachtigd door de ontvangst van het certificaat “Ontworpen volgens Passief Bouwen Keur”. Het ontwerp is van Compen Architecten en de bouw wordt uitgevoerd door Bouwbedrijf Vannel.

 

Passief Bouwen

Het gebouw zal zo weinig energie verbruiken dat de energiekosten zeer laag zijn. Passiefscholen zijn zo gebouwd dat ze weinig ruimteverwarming nodig hebben. Het ontwerp houdt rekening met passieve warmte via menselijke warmte en apparatuur. Daarnaast is er extra aandacht voor bijzonder goede isolatie van de muren, dak en de fundering en extra kierdichting. Ook zonnewarmte wordt optimaal gebruikt. In de winter wordt de aanwezige warmte zo goed mogelijk vasthouden en in de zomer wordt ongewenste opwarming juist zoveel mogelijk voorkomen. Het resultaat hiervan is een hoger comfort, met een veel lager energieverbruik dan dat van een gebruikelijke brede school.

 

Frisse school

Een school met een gezond binnenklimaat heeft een positief effect op de gezondheid en het ziekteverzuim. Een gezond binnenklimaat zorgt er onder andere voor dat kinderen aan het einde van de dag niet suf zijn door een te hoog CO2-gehalte. Dit wordt het Frisse Scholen concept genoemd. Per klaslokaal regelt het klimaatsysteem de ventilatie, meet de temperaturen en de CO2-concentratie en stuurt dit, waar nodig, bij. Met het eindresultaat dat het kindcentrum een zeer aangenaam binnenklimaat heeft met een laag energieverbruik.

 

Bruisend hart in de wijk

BBS Nieuw Zuid wordt het centrale ontmoetingspunt voor huidige en nieuwe bewoners uit de Gestelse Buurt en de Meerendonk. Het is dé plek waar wijkbewoners, van alle leeftijden, en beroepskrachten samenwerken en elkaar ontmoeten onder één dak. Een plek met kansen en uitdagingen voor kinderen en hun opvoeders. In de BBS Nieuw Zuid wordt het Kindcentrum De Vlindertuin gehuisvest met daarin een basisschool, kinderopvang en buitenschoolse opvang. Daarnaast komen er onder meer een schoolbibliotheek, het Computerhuis, een gymzaal en een wijkcentrum. De BBS Nieuw Zuid wordt eind 2012 opgeleverd en begin 2013 in gebruik genomen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel