Start bouw 470 klimaatneutrale woningen in Stadstuin Overtoom
Stadstuin Overtoom is een initiatief van woningcorporatie Eigen Haard, ontwikkelaar en bouwer ERA Contour, architectenbureau KOW en amoveerder Oranje, die als doelstelling hebben een klimaatneutrale wijk te realiseren zonder de daarvoor gebruikelijke extra kosten te maken. En dat lukt, door de unieke manier van samenwerking volgens het zogenaamde Co-Green concept. Het resultaat is dat er betaalbare woningen worden gerealiseerd, die ook nog eens energiezuinig zijn met relatief lage woonlasten. Zo komen er allerlei duurzame voorzieningen, zoals zonnepanelen, opslag van regenwater en een dikker isolatiepakket.
Groen wonen
Een ander onderscheidend kenmerk van Stadstuin Overtoom is de groene woonomgeving. De grote autovrije en openbare stadstuin verbindt de zes woonblokken met elkaar. Daarnaast heeft elk woonblok zijn eigen binnentuin en beschikken bovendien alle woningen over privé-balkons en/of terrassen. In de architectuur van de gebouwen is extra aandacht besteed aan het integreren van groen, zoals balkons met pergola’s, staaldraad voor klimplanten en veel plantenbakken. Dankzij een slim ‘legosteen-ontwerp’ kunnen er binnen de zes bouwblokken veel verschillende woontypes worden gecreëerd, zowel appartementen als eengezinswoningen. De uitwerking van de woningen en plattegronden gebeurt in nauwe samenwerking met toekomstige bewoners.
Planning
Om Stadstuin Overtoom te realiseren worden de huidige verouderde 360 woningen gesloopt. Een aantal huurders keert terug in een nieuwe woning. Voor hen worden wisselwoningen gezocht vlakbij de huidige woning, zodat kinderen op hun huidige school kunnen blijven. Direct na de zomer start de bouw van de eerste twee gebouwen, zodat de eerste woningen in 2013 kunnen worden opgeleverd. In deze eerste fase worden 154 woningen gerealiseerd, waarvan
Duurzaam ontwikkelproces
Niet alleen de woningen zijn duurzaam, ook het sloop- en bouwproces gebeurt op een duurzame manier. Zo wordt alle energie en water dat nodig is voor de bouw en bewoning, bespaard of duurzaam opgewekt op locatie. 90% van het sloopmateriaal van de oude woningen wordt hergebruikt in de nieuwe woningen.
Betaalbaarheid
Duurzame woningbouw vraagt om extra technieken en andere soorten materialen. Dit kost meer geld dan bij traditionele woonwijken. Om dit mogelijk te maken zonder extra kosten voor de bewoner, wordt de meerprijs bekostigd door innovatief en intensief samen te werken onder de naam Co-Green. Co-Green is een duurzaam sloopnieuwbouw initiatief van woningstichting Eigen Haard, architect KOW, amoveerder Oranje en stedelijk vernieuwer ERA Contour, in nauwe samenwerking met het Stadsdeel en de vele co-makers. Het doel is een klimaatneutrale wijk te ontwikkelen zonder extra kosten te maken voor deze duurzame maatregelen.
www.stadstuinovertoom.nl
Reactie toevoegen