Stalen knooppunten 3D geprint door Arup
Arup ontwikkelde het stalen verbindingselement voor een lichtgewicht tensegrity constructie. Het gaat om een prototype van vijftien centimeter hoog. In samenwerking met Within Technology Ltd. werd op basis van topologiesoftware de basisgeometrie gedefinieerd die door Arup verder ontwikkeld werd tot een printbaar product. CRDM produceerde het element vervolgens. Dit gebeurde met laser sintering, een vorm van 3D-printing waarbij een metaalpoeder in lagen in een afgesloten ‘kamer’ met behulp van een computergestuurde laser wordt verhit. Laag voor laag fixeert de laser het poeder (dat wordt gesmolten of gelast).
Het proces is relatief kostbaar. “Maar dat moet op den duur aanzienlijk sneller en daarmee ook goedkoper kunnen. Met doorontwikkelde machines en een optimaler ontwerp.” Maar dan nog – zo verwacht Galjaard – is 3D-printing niet de meest geschikte productietechniek voor alle bouwprojecten. “Ik zie geen toekomst met printers die H-balken produceren. Printtechnologie gebruik je als het duidelijk toegevoegde waarde heeft.”
Nieuw prototype
Met de lessen in het achterhoofd van het eerste prototype heeft Galjaard inmiddels een tweede prototype gemaakt. Het gewicht is met tachtig procent teruggebracht in vergelijking met het oorspronkelijke product. “Door nog slimmer te ontwerpen is het materiaalgebruik gereduceerd, dat drukt de kosten. Het element is lichter qua gewicht waardoor de milieu footprint verbetert. En transport en montage gaat gemakkelijker.”
Ook met dit prototype was de eigen inbreng vitaal. “3D-printing roept al gauw het beeld op van: o, even een druk op de knop en dan is het klaar. Niet dus. Om het onderste uit de kan te halen moet je echt zelf aan het werk en dat vind ik nu juist de charme van deze techniek. Je moet het zelf doen en je wordt uitgedaagd, want er kan zo ontzettend veel.”
Meer artikelen met dit thema
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec om 07:30 uur"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Super Skin voor gevels en interieurs in Ahoy
24 jul om 07:30 uurTijdens ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy, staat er onder het motto 'Super Skin' een…
De vele toepassingen van het veelzijdige bamboe
19 jul om 07:30 uurDe wereld van het circulair en biobased bouwen krijgt nieuwe impulsen dankzij het boek Booming Bamboo. In deze…
Volledig programma Circulaire Openbare Ruimte Congres bekend
8 mei om 07:30 uurNu het festivalseizoen voor de deur staat en de zon heerlijk begint te schijnen, presenteren wij met trots het…
Architectuurrondleiding Schoenenkwartier Waalwijk
2 mei om 07:30 uurSinds kort biedt het Schoenenkwartier in Waalwijk een rondleiding aan die is toegespitst op de architectuur en…
Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol
18 apr om 11:00 uurWie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…
Reactie toevoegen