Stadslandbouw in voormalig CBS-gebouw in Heerlen

dinsdag 1 mei 2012
timer 2 min
De provincie Utrecht gaat onderzoeken of de vele leegstaande kantoren en braakliggende bedrijventerreinen in de provincie kunnen worden gebruikt voor stadslandbouw. Heerlen heeft de stap al gezet. In het leegstaande CBS-gebouw van 48.000 vierkante meter wordt ruimte gemaakt voor stadslandbouw.

Het CBS-gebouw was een van de eerste kantoorcomplexen die Heerlen vanuit Den Haag kreeg als compensatie voor de uitval van werkgelegenheid door de mijnsluiting. Vanwege de bijzondere locatie en het belang voor de identiteit van Heerlen wil de gemeente het gebouw graag behouden.

Mijnmuseum

CBS kreeg een nieuw gebouw nabij het oude CBS-gebouw, dat sinds 2008 grotendeels leeg staat. De Belastingdienst gebruikt een deel van het gebouw. Daarnaast is Stichting Camelot (leegstandsbeheer) er gevestigd en een aantal kleine bedrijfjes. En het Mijnmuseum zit in het gebouw, met twee monumenten (mijnschacht en mijnkantoor).

Eigendom van de Rijksgebouwendienst

Het gebouw is eigendom van de Rijksgebouwendienst. Vanwege gebrek aan commerciële belangstelling wil de Rgd graag van het gebouw.  Heerlen benaderde Walas Concepts. Een bedrijf dat zich richt op herbestemming van lastige locaties. Het gebouw is door de gemeente voor 464.000 euro overgenomen en doorverkocht voor hetzelfde bedrag aan Walas Concepts. Walas heeft voor het gebouw, dat wordt omgedoopt tot EcoGrowth Center,  een plan gemaakt voor vijf jaar. Daarbij is onder meer voorzien in de uitbreiding van het Mijnmuseum en de vestiging van een leerwerkbedrijf voor mensen die in Heerlen in de bijstand zitten, Wahjongers en uitstromers van sociale werkplaatsen. Ook is er ruimte voor kleine, startende bedrijven. 

EcoGrowth Center

Een belangrijke plaats in het  EcoGrowth Center is ingeruimd voor stadslandbouw c.q. biologische verticale tuinbouw gecombineerd met het kweken van vis. CBS moet deels leverancier worden van winkels in de binnenstad, is de ambitie van de gemeente. 

Meer weten ove  stadslandbouw in renovatie en herstructurering van wijken en gebouwen? Bestel hier het themanummer renovatie en herstructurering van Stedebouw & Architectuur. Met veel aandacht voor dit eetbare wijken en gebouwen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel