Stadskantoor Venlo op weg naar Cradle to Cradle

donderdag 13 december 2012
timer 3 min
Hans Goverde, van Kraaijvanger, ontwierp het nieuwe Stadskantoor van Venlo. Uitgangspunt was Cradle to Cradle.  Met als prioriteit:  een gezond gebouw maken. Een gebouw met een gezond binnen- en buitenmilieu. “De lucht die het gebouw uitgaat moet zuiverder zijn dan de lucht die het gebouw binnenkomt.” Daarom koos Goverde voor een gevel met verticaal groen. Maar dan wel een groene gevel die deel uitmaakt van het bouwfysisch concept van het gebouw.

“Dus geen groen voor het mooi, maar functioneel geïntegreerd in de klimaathuishouding van het gebouw. Een gebouw ook dat de omgeving aantoonbaar schoner maakt, door fijnstof uit de lucht te halen, CO2 op te nemen, zuurstof te produceren, biodiversiteit te vergroten en bovenal een aandeel te leveren in het mooier maken van de stad.”

 

Kas en zonneschoorsteen

Een complexe opgave, want het gebouw staat in een omgeving met een hoge verkeersbelastingen. De groene gevel (totale oppervlakte 2.000 vierkante meter) ligt langs de Eindhovenseweg, aan de drukste zijde van de locatie. Op een hoekpunt van deze groene gevel — op de twee bovenste etages — is een kas (circa 900 kubieke meter) ingebouwd. Via de kas, met beplanting, wordt lucht aangezogen en vandaaruit het gebouw ingeblazen. Op weg door de kas krijgt de lucht vocht en zuurstof toegevoegd door de planten en ondergaat een zuivering. De afzuiging in het gebouw gebeurt via het atrium door middel van een zonneschoorsteen indien de weersomstandigheden dit toelaten. In de overige situaties wordt de lucht door afvoerkanalen langs een warmtewisselaar gestuurd en vervolgens wordt de lucht door de groene gevel naar buiten geperst via de aanwezige spouwconstructie.

 

Itegrale klimaathuishouding

Die doorgang door de spouwmuur en groene gevel is een belangrijke fase want de groene gevel voegt zuurstof toe aan de lucht en vangt fijnstof en stikstofoxide, zwaveloxide en CO2. Bij meting in een laboratorium van de TU Eindhoven is in een proefopstelling een reductie van 30 procent bereikt. Door de luchtstroom door het groen te optimaliseren kan de afname van deze schadelijke stoffen oplopen tot 50 procent. Dit is wetenschappelijk bewezen. Het

groen in de gevel is dus uiterst functioneel en maakt (nogmaals) met de kas, atrium, parkeergarage en zonneschoorsteen deel uit van de integrale klimaathuishouding. “Die groene gevel is geen gimmick, maar een technische randvoorwaarde om het gebouw, met alle

ambities, te kunnen maken.”

 

Meer weten? Bestel hier het themanummer Gevels van Stedebouw & Architectuur met daarin een uitgebreid artikel over de groene gevel van het Stadskantoor Venlo. En kijk ook op de homepage van www.stedebouwarchitectuur.nl, met rechtsonder een filmpje over het nieuwe stadskantoor.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel