Stadhuis Zaanstad sleept architectuurprijs in de wacht

maandag 23 april 2012
timer 3 min
Het stadhuis van Zaanstad, ontworpen door architect Sjoerd Soeters, heeft de Parteon Architectuurprijs 2010-2011 gewonnen. Volgens de vakjury combineert het stadhuis ‘speelsheid en feestelijkheid met een organisatorisch-logistiek vernuft, waarmee totaal ongelijksoortige functies zijn verenigd'. Verder prees de jury onder meer de verfijning, ‘tot op het laatste detail, die het gebouw in alle opzichten compleet maakt'.
Ook waren er lovende woorden voor het interieur: ‘Het stadhuis heeft een genereus, uitnodigend en verrassend interieur dat het publieke karakter ten volle onderschrijft. De grote afmetingen van de publiekshal geven uitdrukking aan het belang dat wordt gehecht aan de ontmoeting met de burgers van de stad.' Aan het eind van haar beoordeling schrijft de jury: ‘De kleurrijke, sprekende architectuur vol herkenbare symboliek, de samenhang tussen exterieur en interieur en het hoge niveau van afwerking, geven dit unieke gebouw een grote allure.'
 
Schot in de roos
Het stadhuis is een van de sleutelprojecten van het programma Inverdan. Het programma omvat een complete metamorfose van het stadscentrum van Zaandam. Hiermee wil de gemeente de sociale en economische structuur van Zaanstad versterken en de ruimtelijke eenheid in het centrum van Zaandam herstellen. Opvallend was de lof die het centrumplan in zijn totaliteit toegezwaaid kreeg. Gastspreker Allard Jolles, hoofd van het Atelier van de Rijksbouwmeester, noemde het een ‘schot in de roos'. In zijn openingsspeech benadrukte hij dat veel architectuur anoniem is en overal ter wereld kan staan, terwijl architectuur juist het eigene van een streek kan benadrukken. Zaanstad heeft dat uitstekend begrepen, aldus Jolles. De gemeente is erin geslaagd een stadscentrum te ontwikkelen dat naadloos aansluit op de Zaanse traditie. Ook de mix van wonen, winkelen, werken en uitgaan vond hij een sterk punt.
 
Herkenbaar
Wethouder Inverdan Robert Linnekamp van Zaanstad kan zich goed vinden in die complimenten. ‘We streven naar een centrum dat niet alleen aantrekkelijke stedelijke voorzieningen heeft, maar ook herkenbaar is als typisch Zaans. Zowel voor onze inwoners als voor bezoekers van buitenaf. Deze prijs en de nominatie voor de Gulden Feniks zijn een bewijs dat we op de goede weg zijn.'
 
Fietsenpakhuis
Andere projecten die tot het nieuwe stadscentrum behoren zijn het hotel Inntel, de Hermitage (woningen, winkels, horeca, een bioscoop en een ondergrondse parkeergarage), de Voorbouw Zaantoren (winkels en woningen) en het Fietsenpakhuis (gratis fietsenstalling). Ook deze projecten waren genomineerd voor de Parteon Architectuurprijs. Het Fietsenpakhuis van het Zaanse Nunc Architecten kreeg nog een speciale vermelding. De jury noemde het ‘een zorgvuldig ontworpen gemeentelijke fietsenstalling, in vorm en constructie refererend aan de Zaanse architectuur'. Het gebouw roept herinneringen op aan Zaanse droogloodsen en schuren, aldus de jury.
 
Onafhankelijke vakjury
De Parteon Architectuurprijs is ingesteld door woningcorporatie Parteon. Parteon wil met de (jaarlijkse) prijs de kwaliteit van de nieuwbouw stimuleren. Een onafhankelijke vakjury met als voorzitter Gerrit Teders van de Stichting Babel, Centrum voor Architectuur en Kunst, nomineert de projecten en kiest de winnaar. Dit jaar waren elf projecten voorgedragen, waarvan er vijf in het nieuwe centrum van Zaandam staan. 
 
www.inverdan.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel