Stadhuis-Muziektheater Amsterdam: beste parkeergarage van het land

vrijdag 9 maart 2012
timer 3 min
Voor de Nationale Parkeertest 2012 van Detailhandel Nederland zijn 75 parkeergarages in 24 Nederlandse steden bezocht. De garages zijn beoordeeld op de tarieven, service, bereikbaarheid en veiligheid. De test is gewonnen door parkeergarage van het Stadhuis-Muziektheater in Amsterdam.

De winnaar scoort op verschillende onderdelen van de test goed. Zo is de garage schoon, netjes onderhouden en veilig. Daarom is het een prettige plek om je auto te parkeren.

 

Bereikbaarheid

Belangrijk is ook dat deze parkeergarage zich midden in het bruisende centrum van Amsterdam bevindt. Het vergroot daarmee de bereikbaarheid van de winkels. Verder kent de parkeergarage meerdere uitgangen, die in de parkeergarage duidelijk zijn aangegeven. Op deze manier kan de consument beter kiezen in welke winkelstraat hij wil beginnen met winkelen. Er hangen camera’s en er zijn verschillende medewerkers aanwezig, waardoor het ook veilig aanvoelt. Met vragen kan de consument terecht bij het parkeerservicekantoor van deze parkeergarage.

 

Tarief aangepast

Bovenal heeft de gemeente Amsterdam in deze parkeergarage het tarief en de tijdseenheid aangepast. In plaats van € 4,00 per uur, geldt er nu een tarief van € 0,50 per 8 minuten. Omgerekend komt het uurtarief daarmee op € 3,75 en daarmee is deze garage de enige in de test waarvan het uurtarief is gedaald. Ook de aangepaste tijdseenheid geeft de bezoeker een eerlijk parkeertarief; in plaats van € 8,00 voor één uur en één minuut betaal je nu voor diezelfde tijd € 4,25. In deze garage kan men betalen met pin, contant geld, chip en creditcard.

 

 

 

Landelijke trend

Andere garages in de buurt zijn met een uurtarief tussen de € 4,80 en € 5,00 significant duurder. En dat is een landelijke trend. Steeds meer parkeergarages passen wel de tijdseenheden aan, maar dan zijn het eigenlijk verkapte tariefverhogingen; bijvoorbeeld € 4,00 per 54 minuten waar het vroeger € 4,00 per uur was.

 

De tarieven van parkeergarages zijn fors omhoog gegaan sinds 2009. Dat blijkt uit de Nationale Parkeertest 2012. Zoals in Breda. Daar zijn de tarieven  met 25 procent verhoogd: van 1,60 per uur naar 2 per uur. In 13 van de 24 steden is parkeren op straat duurder geworden. Ten opzichte van 2010 hebben 80 procent (19 van de 24) van de onderzochte steden de parkeertarieven op straat verhoogd.

Vaak zijn de tarieven op straat gekoppeld aan de tarieven in de parkeergarages; op straat is het parkeren duurder dan in de garage. Dit heeft onder andere tot gevolg dat wanneer de gemeente besluit de tarieven voor straatparkeren te verhogen, de particuliere parkeergarages hun tarieven mee laten stijgen.

 

Stadhuis-Muziektheater in Amsterdam geeft echter het goede voorbeeld. Bezoekers moeten makkelijk bij de winkelgebieden kunnen komen, ook met de auto. Detailhandel Nederland, de organisator van de test, pleit ervoor dat andere gemeenten en parkeergarages dit voorbeeld volgen en parkeren per minuut invoeren, zodat de consument krijgt waar hij voor betaalt. Kortom, eerlijke en transparante tarieven. Betalen per 8 minuten in plaats van per uur is een belangrijke stap in de goede richting, betalen per minuut is echter het doel en het eerlijkst.

 

 

Meer weten? Over het parkeerbeleid van Amsterdamen en de actuele ontwikkelingen in parkeerfaciliteiten. Bestel hier het  pas uitgekomen themanummer Parkeren van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel