Sprinklers effectief in brandbestrijding parkeergarages

donderdag 22 september 2011
timer 4 min
In Europa, maar ook in Nederland, is door de brand in een parkeergarage in Haarlem (oktober 2010) een discussie losgebarsten over het wel of niet toepassen van sprinklers.De Verenigde Sprinkler Installateurs (VSI) is van mening dat sprinklers grote voordelen bieden.

Ondanks dat ze wettelijk niet verplicht zijn, zorgen sprinklers bij brand voor directe koeling van de constructie, voorkomen ze dat de brand zich verder kan ontwikkelen en tevens voor continuïteit van de bedrijfsvoering. De brandweer zal bij een brand de parkeergarage kunnen blijven betreden.

 

Parkeergarages met een sprinklerinstallatie

Een aantal parkeergarages in Nederland is voorzien van een sprinklerinstallatie. In het buitenland zijn sprinklerinstallaties vaak verplicht, zeker wanneer het parkeergarages onder woongebouwen betreft. Meestal wordt in Nederland echter gekozen voor detectiesystemen en ventilatiesystemen op basis van computersimulaties, waarbij er van uit wordt gegaan dat er maximaal drie auto's branden. De praktijk is vaak sprake van een andere verloop van de brand. Toepassen van actieve blussing zoals sprinklerinstallaties heeft enorme voordelen.

 

Automatisch blussen

Voor meer brandveiligheid en minder schade is het van belang dat de beginnende brand eerder wordt bestreden. Oók als er geen mensen in de buurt (kunnen) zijn, bijvoorbeeld omdat giftige dampen dat onmogelijk maken. Het snelst gaat dit met automatische blussystemen, zoals sprinklers die op het moment van detectie van de brand tot actie overgaan. Op het moment dat de brandweer de brandmelding krijgt, begint het blussysteem de brand al te bestrijden. Sprinklersystemen beperken de brand tot de ruimte waar die ontstaat en waarborgen daarmee de veiligheid van de aanwezige mensen. Zeker in parkeergarages zal een sprinklerinstallatie zorgen voor voldoende koeling van de bouwkundige constructie en zodoende de eventuele toegang tot de garage door de brandweer veilig te maken.

 

Sprinklers effectief in het bestrijden van branden in parkeergarages

In de periode 2007-2009 heeft het Building Research Establishment (de Britse TNO) in opdracht van de Britse regering, een onderzoek uitgevoerd naar branden in parkeergarages. Het onderzoek omvatte een literatuurstudie, een analyse van de beschikbare statistieken, beschikbare computermodellen en een aantal brandproeven. Tijdens het onderzoek zijn een aantal brandproeven herhaald, waarbij de "garage" voorzien werd van sprinklers.
De onderzoekers hebben een brand gesimuleerd welke zich daadwerkelijk heeft voorgedaan in een parkeergarage in Bristol. Die brand breidde zich daar uit tot (alle) 22 auto's in de parkeergarage. Niet opgenomen in het rapport , maar wel voorspeld door de onderzoekers, was de piekvermogen van bijna 60 MW. Dit overtreft de veronderstelde waarde van 8MW in de Britse norm voor rookbeheersing ver. De presentatie van BRE kan worden gekocht in een pakket met video's van de brandtests.

In de brandproeven (zonder sprinklers) ontwikkelde de temperatuur zich tot meer dan 1.100 graden Celsius, waarbij het vuur oversloeg naar andere voertuigen. De onderzoekers stelden vast dat een brand zich kan verspreiden van de ene auto naar een andere en, zelfs over een lege parkeerplaats. De warmte die vrijkwam bereikte na 7 minuten een waarde van 2MW en een piek van 16MW na 20 minuten.

Toen de test werd uitgevoerd met sprinklers, verspreidde de brand zich niet verder dan één auto. Daarnaast werd de warmte die vrijkwam tot een minimum beperkt; namelijk tot minder dan 0.3MW en een temperatuur minder dan 100 graden Celsius. De gesprinklerde brand werd niet gedoofd maar wel onder controle gehouden.


Conclusies BRE

Uit deze resultaten concludeerden de onderzoekers dat een sprinklerinstallatie branduitbreiding zal voorkomen van de ene auto naar de andere, en dat het schade aan de constructie wordt voorkomen. Veel brandweerkorpsen hebben opgemerkt dat met een sprinklerinstallatie het redelijk veilig is om het vuur te bestrijden in een afgesloten parkeerplaats en de brand volledig te doven.

 

Meer weten over  BRE onderzoek? Kijk op http://www.bre.co.uk/page.jsp?id=1524

 

Meer weten over brandveiligheid parkeergarages? Kijk op brandveiligheid-van-parkeergarages.2.94565.lynkx 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel