Olympische Spelen van de Architectuur en Stadsplanning

vrijdag 26 juli 2024

Vandaag beginnen in Parijs de 33ste Olympische Spelen. De architectuur speelt daarbij een ondergeschikte rol, terwijl de Franse hoofdstad toch zoveel fraais herbergt. Waar zijn de Olympische Spelen van de Architectuur en van de Stadsplanning gebleven?

Wie in het Zuid-Koreaanse Seoul het Olympisch Park bezoekt, stuit op een verzameling van liefst tweehonderd beeldhouwwerken gemaakt door kunstenaars uit de hele wereld. Een en ander werd gerealiseerd in het kader van de Olympische Spelen van 1988 in dat land. Zo zijn kunst en de olympische sport al lange tijd met elkaar verbonden. Sterker: vanaf 1912 tot en met 1948 was kunst - inclusief de aparte onderdelen architectuur en stadsplanning - een officiële discipline tijdens het sportfestijn, zoals dat ook al het geval was bij de oude Grieken.

Jan Wils

Eén van de twee gouden medailles die Nederland tijdens de artistieke Spelen won, ging naar architect Jan Wils en zijn ontwerp van het Olympisch Stadion uit 1928 (Olympische Spelen, Amsterdam). Wils bedacht daarbij ook de marathontoren met de iconische olympische vlam. Dat was een primeur voor de moderne Olympische Spelen en een hele eer voor diegene die de vlam mocht ontbranden: in 1928 een medewerker van het lokale gasbedrijf.

VenhoevenCS

De jury van de Olympische kunstcompetitie was meestal afkomstig uit het organiserende land en werd vaker beticht van partijdigheid, schrijft kunstvensters.com. Zo zijn wij natuurlijk bevooroordeeld door één van de iconische stadions van de Spelen die vandaag in Parijs beginnen: het uiterst duurzame zwemstadion, ontworpen door het Nederlandse architectenbureau VenhoevenCS. Overigens het enige nieuwe stadion dat dit keer is gebouwd, afgezien van een klimwand met tribunes.

Interieur van Aquatics Centre Paris 2024 (foto: Salem Mostefaoui).

Het ontwerp van het Aquatics Centre Paris 2024, gelegen in de noordelijke voorstad Saint-Denis, is inmiddels niet alleen overladen door lof, maar ook door diverse prijzen. In het filmpje ontdek je zelf waarom:

Opvallende creaties

Wie in Parijs op zoek wil naar meer architectonische pareltjes, en als student vast al het Louvre, de Eiffeltoren en het Centre Pompidou heeft bezocht, kan terecht bij een reeks van opvallende creaties, opgesomd door Arch Daily. We hebben er hieronder alvast enkele voor je uitgekozen. Veel plezier, de komende sportieve en kunstzinnige weken!

Fondation Louis Vuitton
Musée du quai Branly - Jacques Chirac
Warenhuis La Samaritaine

Tekst: Ysbrand Visser
Beeld: Shutterstock

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.