Spirotech toont speciale ontluchter op Intersolar in München

donderdag 26 mei 2011
timer 3 min
Op de internationale vakbeurs Intersolar, 8-10 juni in München, plaatst Spirotech haar ontluchters voor zonneboilertoepassingen centraal. Nog erg vaak worden zonneboilersystemen zonder ontluchters geïnstalleerd. Dit staat het goed functioneren van deze duurzame installaties in de weg.

Door een gepatenteerde uitvinding van Spirotech zijn er nu speciale ontluchters voor zonneboilers beschikbaar met de zogenaamde Autoclose-functie. Het gaat om ontluchters die automatisch opengaan en ontluchten wanneer dat kan en die automatisch gesloten blijven wanneer dit moet. Omdat zonneboilerinstallaties, in tegenstelling tot conventionele cv-installaties, op bepaalde tijden met zeer hoge temperaturen boven de 100°C werken, en dan dus stoom produceren, kan men beter geen conventionele ontluchters gebruiken. Dit zou tot dampuittreding en zelfs ‘droogkoken’ kunnen leiden.

 

Spirotrap Solar Autoclose

Installateurs die nu toch een ontluchter plaatsen, doen dit vrijwel altijd achter afsluiters. Maar dit betekent dat een zonneboilersysteem niet vaak of sporadisch wordt ontlucht, terwijl er wel permanent lucht ontstaat. Bij de Spirotrap Solar Autoclose wordt het ontluchtingsventiel, zodra de vloeistoftemperatuur tot boven het kookpunt stijgt, snel en volledig gesloten.

 

Wanneer de zon, na perioden zonder of met minder uitbundige zonneschijn, flink gaat schijnen, ontstaat er in een zonneboilersysteem veel lucht. Het gaat om vrije lucht en lucht die bij hoge temperaturen uit de zonneboilervloeistof vrijkomt. Deze vrijgekomen lucht zal de werking van het systeem flink belemmeren. Daarom zou elk systeem eigenlijk op het hoogste punt moet worden ontlucht. Nu wordt dat om praktische redenen vaak niet, of ontoereikend gedaan. Dit komt mede doordat warm water uit zonneboilers heel vaak wordt bijverwarmd, waardoor het niet opvalt wanneer een zonneboiler door te veel lucht geen goed rendement realiseert.

 

Complete serie snelontluchters

De Solar Autoclose is in het assortiment van Spirotech nog een ondergewaardeerd en bij velen ook een onbekende ontluchter. Voor zonneboilersystemen is er echter een complete serie snelontluchters en luchtafscheiders beschikbaar. Deze producten zijn speciaal ontworpen en doorontwikkeld voor gebruik bij hogere drukken en temperaturen. De zonneboilertoepassingen zijn, geheel in lijn met de rest van het productaanbod, honderd procent lekvrij.

 

Behalve dat het rendement van een zonneboilersysteem aantoonbaar verbetert met een Solar Autoclose, biedt het product de installateur ook grote voordelen. Het in gebruikstellen van de zonneboiler wordt veel gemakkelijker. Door deze ontluchter hoeft de installateur nooit meer op het dak te klimmen om handmatig te ontluchten en kan men ook niet meer vergeten om de installatie te ontluchten. Bovendien is de Solar Autoclose toepasbaar in zowel nieuwe als bestaande installaties.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel