SPEE architecten en Jan Snel ontwikkelen Duurzame Modulaire Studenten Huisvesting

maandag 20 februari 2012
timer 3 min
In samenwerking met Jan Snel, flexibel bouwen, ontwikkelt SPEE architecten het Duurzame Modulaire Studenten Huisvesting (DMSH. Een demontabele bouwsysteem dat na demontage elders weer is op te bouwen.

SPEE architecten heeft hiervoor de mogelijkheden inzichtelijk gemaakt om de bestaande productie van de snelbouw-systemen van Jan Snel te verbeteren op diverse aspecten van duurzaamheid.

Verbijzonderen en identiteit te geven

Tevens zijn hierbij de kansen inzichtelijk gemaakt om de snelbouw-systemen (unitbouw en elementenbouw) te verbijzonderen en identiteit te geven, waardoor het een toegevoegde waarde vormt voor de directe omgeving en de gebruikers zelf. Zo is elk bouwonderdeel (gevel, dak, vloer, plafond, binnenwand, deuren, isolatiesysteem, installaties) van het bestaande snelbouw-systeem onder de loep genomen en zijn er alternatieven voorgesteld.

Gevelafwerkingen

Op het gebied van gevelafwerkingen worden bijvoorbeeld duurzame materialen als kurk, gerecycled kunststof, gemodificeerd hout, prefab riet, bamboecomposiet en amandelnoot-schillen voorgesteld. Door deze gevelmaterialen op verschillende manieren te bewerken, zoals figuren of teksten frezen in kurk of gieten van amandelnoot-schillen in een zelf ontworpen patroon, wordt het gebouw verbijzonderd en krijgt het identiteit. Een uniek gebouw waar de gebruiker zich mee kan identificeren.

Buitenruimten

Voor de daken zijn materialen als mos, mos-sedum, gerecyclede of plantaardige dakbedekkingen denkbaar, naast een dakbedekking met geïntegreerde PV-cellen. Voor de buitenruimten en dakterrassen kunnen houtvezel composieten en gerecyclede kunststofplanken worden toegepast. 

Binnenafwerking

Als binnenafwerking voor wanden, vloeren en plafonds worden materialen voorgesteld als soja-hout, C2C marmoleum, wolvilt, bamboe, ecologisch PU, palmhout, tapijten van gerecyclede plastic tassen, binnenwanden van bananenplaten of tarweplaten en plafondplaten van suikerriet.

Installaties en isolatiesystemen

Ook aan de onderdelen die je niet ziet zoals installaties en isolatiesystemen wordt aandacht besteed. Zo kan het bestaande isolatiesysteem vervangen worden door houtvezelplaten, schapenwol of vlas. Het glas kan worden uitgevoerd in heatmirrorglas of driedubbelglas. Daarnaast kunnen de installaties op de onderdelen die het meeste energie verbruiken (bij studentenhuisvesting: verwarming, warm water, douchen, toilet-doorspoeling, verlichting en koelen en vriezen) worden geoptimaliseerd met innovatieve systemen die betaalbaar zijn en zich al bewezen hebben.

Twee ontwerpen

Als pilot zijn, voor Estrade / Vestia, uit deze ‘catalogus’ van mogelijkheden twee ontwerpen gemaakt. Eén met een kurkgevel en één met een gevel van gerecyclede amandelnoot-schillen.

De studentenhuisvesting bevat individuele en gemeenschappelijke voorzieningen en wordt aangeboden in drie niveaus, te weten; casco, casco+ en casco ++. Door deze opties flexibel en aanpasbaar te ontwerpen met uitwisselbare inbouwsystemen kan de student bepalen in hoeverre hij/zij de voorzieningen deelt of zelfstandig tot zijn/haar beschikking heeft. In het ontwerp zijn ook gemeenschappelijke bijeenkomstruimtes opgenomen waarin gezamenlijk kan worden gekookt en gewoond, indien wenselijk. Door een aantal units rechtstreeks vanaf buiten te ontsluiten ontstaan zelfstandige ruimten die ook kunnen worden verhuurd als studio's. Het hele gebouw is modulair opgebouwd. Door modules weg te laten in het gebouw ontstaan er gemeenschappelijke buitenruimten en overdekte entrees met een fietsenstalling.

 Wilt u meer weten over Bouwiinovatie? Bestel de Innovatiecatalogus 2012 van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel