‘Smart’ gevelconcepten
Klein verwacht ook volop ontwikkeling aan de materiaalkant van gevels. “Lange tijd konden we vertrouwen op de klassieke bouwmaterialen, zoals baksteen, glas, aluminium, beton en hout. We zien nu al een trend in nieuwe materialen, die de markt inschuiven. Zo hebben bijvoorbeeld textiele materialen en folies (ETFE) zich ontwikkeld van speciale applicaties voor speciale doeleinden naar de meer brede bouwstroom. Denk aan het Allianz stadion in München, en het Olympisch zwemstadium, Water Cube, in Beijing.
Ook vezelversterkte plastics hebben hun weg naar de bouwwereld gevonden. Na de experimenten in de 60- en 70er jaren zijn er nu al heel wat bedrijven die zich focussen op productie en ontwikkeling. Wij zullen meer composieten tegenkomen die gebruik maken van slimme materiaalcombinaties. Een sandwichpaneel, hoewel geen nieuwe uitvinding, is een goed voorbeeld. Een lichtgewicht foamlaag in het midden voor isolatie en structurele hoogte wordt beschermd door een duurzaam en sterk afdekmateriaal aan de buitenkant. Ik heb het hier niet over mogelijkheden om te recyclen, maar over een betere prestatie van de bouwcomponent door optimaal materiaalgebruik. Dit is de toekomst.
Op de vraag in hoeverre Cradle to Cradle een rol zal gaan spelen, zegt Klein: “Deze duurzaamheidsfilosofie speelt een grotere rol in alle disciplines, niet alleen in de architectuur en de bouwindustrie. Maar de bouwmaterialen die we op dit moment hebben zijn van verschillende kwaliteit, dat wil zeggen dat sommige hergebruikt kunnen worden en andere niet (misschien nóg niet). Wij moeten nadenken over de functionaliteit ervan en de prestaties die ze leveren. Het kan verstandig zijn om een door de C2C filosofie als ‘slecht’ gekwalificeerd materiaal toch te gebruiken als het efficiënt en langdurig zijn functie kan vervullen. Het gaat er ook altijd om hoe we de stukken aan elkaar kunnen krijgen en hoe we ze weer kunnen scheiden. Maar er is nog heel wat onderzoek voor nodig eer we de juiste middelen hebben om alle mogelijkheden op hun waarde te kunnen schatten en we in staat zijn de juiste beslissingen te nemen voor iedere specifieke functie in de bouw.”
Zie voor meer informatie het binnenkort te verschijnen themanummer Gevels van Stedebouw & Architectuur
Reactie toevoegen