Sloop in krimpregio raakt kwetsbare huurders

woensdag 11 juli 2012
timer 2 min
Door vergrijzing, ontgroening en gebrek aan werkgelegenheid blijven in krimpgebieden vaak kwetsbare huurders achter in corporatiewoningen. Bij sloop en herhuisvesting door wooncorporaties is daarom extra zorgvuldigheid geboden. De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) presenteert vandaag het onderzoeksrapport De sociale gevolgen van krimp: “Wij gaan Pekel niet uit”.

Wooncorporatie Acantus sloopte de afgelopen twintig jaar zo’n tweeduizend huurwoningen in Oost-Groningen. In opdracht van de huurdersvereniging SPBA, de wooncorporatie en de SEV deed de Woonbond een diepgaand bewonersonderzoek onder huurders die de afgelopen vijf jaar hun woning moesten verlaten door sloop. Voor dit onderzoek zijn vooral oudere huurders geïnterviewd, een zeer representatieve bewonersgroep in krimpgebieden.

 

Aanbevelingen

De belangrijkste aanbevelingen uit het rapport voor wooncorporaties en huurdersorganisaties zijn:

 

  • Toon begrip voor de situatie van huurders.
  • Investeer in communicatie en bewustwording.
  • Geef bewoners inspraak bij de uitwerking en fasering van sloopplannen.
  • Voorkom verloedering en onveiligheid in te slopen buurten.
  • Bied hulp bij het zoeken naar en betrekken van een nieuwe woning.

 

Veel impact op bewoners

De interviews laten zien dat een gedwongen verhuizing veel impact op bewoners heeft. Er was soms sprake van heftige, emotionele en negatieve ervaringen bij de huurders, terwijl de verhuurder dacht dat alles goed was vastgelegd om dit te voorkomen. De bewoners beleefden de periode rondom de verhuizing overwegend negatief omdat ze hun vertrouwde buurt moesten verlaten, omdat er onbegrip over de sloop was of omdat de communicatie met de corporatie onvoldoende was. Sommige huurders moesten de buurt of het dorp waar ze hun leven lang woonden verlaten. Zij zijn hun sociale netwerk deels kwijtgeraakt en voelen zich ontworteld.

 

Toch zegt de meerderheid van de huurders dat hun woonsituatie uiteindelijk is verbeterd omdat ze een kwalitatief betere woning hebben betrokken. Opvallend is dat de fysieke omgeving voor huurders nauwelijks van invloed is op de beoordeling van de nieuwe woonplek. De sociale omgeving blijkt des te belangrijker. De meeste respondenten zijn ontevreden over de nieuwe sociale omgeving en ze hebben minder contacten in de nieuwe buurt.

 

Het rapport ‘De sociale gevolgen van krimp’ kunt u hier downloaden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel