Slimme pioniers renoveren kantoren naar energieneutraal

woensdag 7 maart 2012
timer 3 min
In maart startten zeven studies voor een technische onderbouwing van kantoorrenovaties met een energiereductie van 60%. Voor deze oproep van het initiatief ‘Kantoren vernieuwen naar energieneutraal’ zijn 18 aanvragen binnengekomen bij het programma Energiesprong; zeven daarvan zijn gehonoreerd voor financiering. Vanaf 7 mei is het mogelijk om realisatieprojecten voor financiële ondersteuning, binnen ditzelfde initiatief, in te dienen.
7 haalbaarheidsstudies met grote diversiteit
Een belangrijke voorwaarde voor deze haalbaarheidstudies voor renovatieprojecten is een energiereductie van minimaal 60%. Deze technische onderbouwingen kunnen ook een alternatief scenario bieden voor een reeds bestaand plan of initiatief. Per aangewezen project wordt maximaal €15.000 vergoed. De animo was groot, maar liefst 18 consortia deden een aanvraag. Zeven daarvan zijn geselecteerd en zullen nog voor de zomer hun resultaten opleveren:
  1. Chiba Heerlen
    Dit gebouw uit 1993 is onderdeel van de onderwijscampus van de Open Universiteit Nederland (OUNL). De OUNL wil de eerste emissievrije, groene universiteit zijn
  2. Dunea Zoetermeer
    Kantoorpand aan het Plein van de Verenigde Naties in Zoetermeer. De coalitie onderzoekt de mogelijkheden voor renovatie naar energielabel A+.
  3. Grontmij Alkmaar
    Het kantoorpand uit 1997 met huidig energielabel D, wil naar label A.
  4. Triodos Vastgoed
    Het doel voor het kantoorpand aan de Stationsweg in Groningen uit 1994, is om snel, in een half jaar tijd, te renoveren van label G naar A+.
  5. Tropicana Rotterdam
    Dit voormalig zwemparadijs wordt gerenoveerd naar kantoren met leisure. Het kantoorgedeelte beslaat 70% en men onderzoekt de mogelijkheden voor renovatie met 60% energiereductie.
  6. Spanbroeks Schoonste, kantoorcomplex
    De laagbouw uit 1980 wordt gerenoveerd. Er worden 3 scenario’s onderzocht, 60 %, 100% en 120% energiereductie.
  7. MAS ARBOS in Oss
    Dit monumentale pand uit 1883 wordt gerenoveerd, men onderzoekt de mogelijkheden voor een energiereductie van 60%. De huurder, bouwbedrijf Berghege, bouwt zelf mee.

In het kielzog van deze haalbaarheidsstudies start een oproep voor realisatieprojecten; dat is het tweede, uitvoerende deel van de regeling ‘Kantoren vernieuwen naar energieneutraal’. Hiervoor is in totaal ruim 1,5 miljoen euro beschikbaar; consortia kunnen zich inschrijven vanaf 7 mei. Op 22 maart vindt een informatiebijeenkomst plaats voor deze regeling.

Het doel van het initiatief ‘Kantoren vernieuwen naar energieneutraal’ is om alle partijen in de huisvestingsketen van kantoren in beweging te krijgen om een grootschalige toepassing van duurzame energie en een forse reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen te realiseren. De nog te selecteren realisatieprojecten ontvangen financiële ondersteuning van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en worden door Energiesprong ondersteund met kennis- en communicatieactiviteiten.

Energiesprong
Energiesprong is een transitieprogramma in opdracht van BZK dat als doel heeft om de markt voor energieneutrale renovatie en bouw te stimuleren. Het programma kent een scala aan activiteiten om de vraag- en aanbodzijde van de markt voor te bereiden op grootschalige toepassing van energieneutrale bouw. Ondermeer worden diverse oproepen gedaan voor energieambitieuze projecten in woning- en kantorenbouw en retail. Een meer intensieve samenwerkingsvorm tussen bouwpartijen is in alle gevallen een voorwaarde voor inschrijving.

http://energiesprong.nl

 

Meer weten over energiebesparing in bestaande gebouwen? Bestel hier het themanummer Renovatie & Herstructurering van Stedebouw & Architectuur met informatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel