SEV-project Proeftuinen Woonservicegebieden
In de geselecteerde gebieden werken partijen effectief samen. En de realisatiefase is er al enkele jaren aan de gang. Met steun van Zon Mw gaan twee universiteiten en zeven hogescholen in 2011 de tien proeftuinen onderzoeken..
.
STAGG-model
Het STAGG-model en de IWZ-kengetallen, de voorloper van de woonzorgzones, vonden in het eerste decennium van de 21ste eeuw veel navolging in Nederland. Het werd de standaard voor de ontwikkeling van woonzorgzones, met als eerstelingen de nieuwe wijk IJburg in Amsterdam, de bestaande wijk Moerwijk in Den Haag en de plattelandsgemeente Helden in Limburg.
Van woonzorgzone naar woonservicegebied
In de loop van het decennium verschoof het strakke planologische concept van de woonzorgzone naar het lossere concept van het woonservicegebied. In de woonzorgzone staat de garantie centraal dat thuisvervangende haal- en brengfuncties kunnen worden geboden aan kwetsbare ouderen en gehandicapten. De strikte woonzorgzone heeft dan ook een straal van slechts 200 meter (10 minuten lopen) rond het dienstencentrum..
Een belangrijke rol vervullen de multifunctionele dienstencentra. Dienstencentra kunnen een ruimer gebied bedienen dan de strikte woonzorgzone, namelijk een complete wijk van maximaal 10.000 inwoners. In het gebied buiten de centrale woonzorgzone gelden minder strikte zorggaranties en is een lager percentage van de woningen levensloopgeschikt. Dit ruimere gebied – een complete wijk of een dorp – wordt aangeduid als woonservicegebied.
Accent op netwerk
Met het verruimde concept bedien je meer mensen in een groter, meer ‘normaal’ woongebied. Dat maakt tegelijkertijd de zorggarantie en de normcijfers voor toegankelijkheid van de woningen vager. Met de landelijke uitrol van de woonservicegebieden is de vraag naar de inhoud van het arrangement opnieuw actueel geworden. Wat kan de bewoner precies verwachten? Wat is het verschil met een gewoon woongebied? Het SEV-project Proeftuinen Woonservicegebieden gaat op zoek naar antwoorden op deze vragen.
Een uitgebreide versie van dit artikel leest u in Stedebouw & Architectuur themanummer Bouw en Zorg dat binnenkort verschijnt.
Reactie toevoegen