Serge Rijsdijk: "Innoveren doe je niet alleen."

vrijdag 15 juni 2012
timer 2 min
"De belangrijkste trends in productinnovatie van dit moment zijn duurzaamheid en open innovatie. Producten hebben vaak een directe invloed op onze leefomgeving en op het milieu tijdens hun werkzame leven, maar ook wanneer zij aan hun einde komen. Innoverende bedrijven worstelen dan ook enorm met de vraag hoe zij kunnen bepalen hoe duurzaam hun producten nu eigenlijk echt zijn, omdat bij het beantwoorden van deze vraag de gehele keten waarin het product wordt ontwikkeld en afgezet in beschouwing dient te worden genomen. Deze keten is vaak nergens duidelijk in kaart gebracht en vraagt dus van bedrijven dat zij op een andere manier een nieuw soort informatie zullen moeten kunnen verzamelen."

"De trend van open innovatie is hieraan gerelateerd en houdt in dat bedrijven in steeds mindere mate alleen innoveren en dit steeds vaker samen doen met toeleveranciers en klanten. Daar waar bedrijven vroeger succesvol waren door gesloten te innoveren heeft onder meer de mobiliteit van kenniswerkers er toe geleid dat bedrijven in zijn gaan zien dat je onmogelijk in alles de beste kunt zijn.

 

Toeleveranciers zijn soms veel beter in staat een bepaalde component van een product te ontwikkelen voor minder geld. Het vereist van bedrijven wel het vermogen een extern ontwikkelingsproject effectief aan te sturen, maar zoals bij alles moeten managers hiervoor door een leerproces heen. Een bedrijf als Philips heeft bijvoorbeeld open innovatie managers die gespecialiseerd zijn in het uitwisselen van technologieën met andere bedrijven."

 

 

Ga voor het volledige interview naar de Innovatiecatalogus.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel