Schoolcombigebouw Het Nest in Pijnacker toekomstbestendig
Bij binnenkomst valt de kleurrijke tribunetrap meteen op. Hij dient als trap, maar ook als ontmoetingsplek tijdens de pauze en tribune tijdens gemeenschappelijke activiteiten zoals het paasfeest. De twee speellokalen ernaast zijn met schuifwanden bij de hal te betrekken. Het is maar één van de vele voorbeelden van het flexibele gebruik van het gebouw.
Leerpleinen en meanderende gangen
De architecten bedachten ook de klaslokalen met hun ligging aan leerpleinen en meanderende gangen waar kinderen zelfstandig kunnen werken. De veelvuldig toegepaste schuifpuien verbinden de lokalen met de gaanderijen (een doorlopend balkon dat het gebouw omhult, red.), de zitrand rond het gebouw en het dakterras. Als in een openluchtschool kunnen kinderen hierdoor ook buiten leren. Andersom loopt het omringende park via hofjes de school in. ‘De kleinere kinderen hebben zo een besloten ingang. De groten komen via een entreeplein binnen,’ aldus architect Annemiek Braspenning van No Label. De gaanderijen zijn haar trots: ‘Heel karakteristiek voor het gebouw, zeer veilig want het zijn ook de vluchtwegen en tegelijk dienend als natuurlijke zonwering.’
Natuurlijk opgewarmde buitenlucht
Het binnenklimaat van Het Nest wordt zonder complexe installaties geregeld, maar met natuurlijk opgewarmde buitenlucht. Het systeem is CO2-gestuurd: zodra er te weinig zuurstof in het klaslokaal is, wordt automatisch verse lucht aangevoerd. Maar de docenten kunnen ook gewoon zelf een raampje openzetten, indien gewenst. Deze aanpak moet garant staan voor betere prestaties van leerlingen en leraren.
Ook de vloerbedekking is gekozen vanwege de duurzaamheideisen die de gemeente Pijnacker stelde aan het ontwerp. Braspenning besloot daarnaast Marmoleum toe te passen vanwege haar robuuste karakter. ‘Een gietvloer is toch veel kwetsbaarder.’ De kleur grijs - alle vloeren hebben dezelfde tint - paste vervolgens op een contrasterende manier prima bij het zeer kleurrijke meubilair, dat door de architecten speciaal voor deze MFA is ontworpen.
Aan de wanden veel Bulletin Board in antraciet, Forbo Flooring’s linoleum prikborden. Daarvoor is gekozen omdat een van de scholen werkt met het innovatieve en thematische IPC onderwijssysteem waarbij prikborden een belangrijke rol spelen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Lancering nieuw kennisplatform Ruimte voor Bewegen
16 okt om 11:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…
Reactie toevoegen