Scheiden wonen en zorg: tijd begint te dringen

donderdag 5 juli 2012
timer 2 min
Het scheiden van wonen en zorg wordt versneld, al per 1 januari 2013, ingevoerd. Zijn de organisaties klaar voor de invoering? Welke acties hebben zij genomen en welke kansen en risico's zien zij? Quintis ging bij zowel corporaties als zorgorganisaties na hoe zij zich voorbereiden. 82 Corporaties en 46 zorgorganisaties vulden de vragenlijst in. Een aantal opmerkelijke conclusies, waarbij opvalt dat zorgorganisaties beter voorbereid zijn dan woningcorporaties.

Ongeveer de helft heeft per zorglocatie een risicoanalyse uitgevoerd en de gevolgen besproken met de partners. Slechts een kwart van de corporaties heeft contact gehad met één (of meer) zorgorganisatie(s) over de gevolgen. En slechts de helft van de corporaties heeft een inventarisatie gedaan van hun huidige huurcontracten voor zorgvastgoed. Ook zijn zij vooral bezig met voorbereidingen op beleidsniveau, terwijl voor de zorgorganisaties dit meer een thema op bestuurlijk niveau is.

 

De zorgorganisaties zien de gevolgen van de scheiding meer als hun eigen probleem, terwijl de corporaties best bereid zijn samen met hen naar oplossingen te zoeken. Dit betekent echter niet dat zij 'het wel zullen oplossen': de corporaties zijn met het oog op hun krimpende investeringsruimte veel sterker dan vroeger geneigd de samenwerking zakelijk te bekijken. Risico's zien alle organisaties ook, zoals het niet meer kunnen betalen van de huur door de zorgorganisatie en toename van leegstand in zorgpanden.

 

Biedt de scheiding ook kansen?

Ja zeker! Vooral samenwerking bij het verhuren en beheren van zorgvastgoed wordt als optie genoemd; meer nog dan het daadwerkelijk overdragen (door zorgorganisatie) of overnemen (door corporatie) van het vastgoed. Deze laatste optie vinden de zorgorganisaties aantrekkelijker dan de corporaties.

 

Voor meer informatie over wonen en zorg, bestel hier het themanummer Bouw & Zorg van Stedebouw & Architectuur.

 

Download hier het onderzoeksrapport van Quintis over scheiden van wonen en zorg.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel