Scheepsbouwloods RDM brandveilig dankzij compartimentering met Xella Hebel brandwanden

dinsdag 5 juni 2012
timer 3 min
Havenbedrijf Rotterdam herontwikkelt het voormalige terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) in de Waalhaven. Eén van de projecten behelst de renovatie van de RDM Scheepsbouwloods die in slechte staat van onderhoud verkeert. Dankzij Hebel brandwanden van Xella wordt de loods heringedeeld en voldoet die straks aan de brandveiligheidsvoorschriften van het nieuwe Bouwbesluit.

De keuze voor Hebel brandwanden is volgens Ad Bakx, projectleider van Koninklijke Van Waning bv uit Capelle a/d IJssel goed te verklaren. ‘Ten eerste doorslaggevend was de brandveiligheid. Hebel wanden zijn namelijk minimaal 60 minuten brandwerend. Daarnaast zijn de wanden licht van gewicht waardoor het niet nodig is om extra te funderen. Ook zijn de cellenbetonnen wanden enorm geluidswerend; essentieel want de scheepsbouw van De Maas produceert veel geluid. Tenslotte de montage van de prefab wandplaten verhoogt bovendien de bouwsnelheid.‘

Voldoet momenteel niet aan de brandveiligheidseisen  

De Rotterdamse loods uit 1926 voldoet momenteel niet aan de brandveiligheidseisen van het Bouwbesluit. Om de scheepbouwloods te kunnen verhuren, investeert het Havenbedrijf in de modernisering van de loods. Het casco wordt vernieuwd, achterstallig onderhoud wordt weggewerkt en de loods wordt heringedeeld. Het project is opgedeeld in verschillende werkpakketten. Koninklijke Waning bv uit Capelle a/d IJssel is verantwoordelijk voor de herindeling van de loods door middel van (brand)scheidingen. De nieuwe ruimte van 4500 m2 bestaat uit twee bedrijfshallen plus een kantoorruimte met twee verdiepingsvloeren. Een Xella brandwand van Hebel cellenbeton scheidt de bedrijfsruimte van de rest van de loods waar scheepsbouwer De Maas zijn activiteiten ontplooit. De bedrijfsruimte is middels een Hebel brandwand gescheiden in twee brandcompartimenten; de bedrijfshallen en het kantoor.

Enkelvoudige staalconstructie

De Hebel brandwanden bestaan uit een enkelvoudige staalconstructie die is afgesteund tegen het bestaande dak. De wandplaten zijn horizontaal gemonteerd tussen de kolommen. Voor extra brandveiligheid zijn de kolommen bovendien bekleed zijn met brandwerend materiaal. De bovenste twee meter, tussen het dak en de wand, is opgetrokken uit Ytong lijmblokken. Bakx: ‘In dat stuk lopen veel leidingen waardoor we daar geen wandplaten konden monteren. Met de kleinere Ytong blokken van Xella, die ook onbrandbaar zijn, konden we daar wel eenvoudig bijkomen.’ De blokken zijn eveneens gebruikt op de plaatsen waar de oude draagconstructie door de nieuwe brandwanden heen steekt.

Gedimensioneerd als buitenwanden

Hoewel de Hebel wanden zich binnen in de loods bevinden, zijn ze gedimensioneerd als buitenwanden. ‘Dat is gedaan vanwege de sterke trek die wordt veroorzaakt door de grote loodsdeuren. De wanden zijn daarom berekend op windbelasting.’ De vloeren op de begane grond in de hal en in de kantoorruimte zijn voorzien van vloerverwarming. ‘Noodzakelijk’, weet Bakx, ‘want het was hier in de winter binnen kouder dan buiten.’ Dankzij de thermisch isolerende eigenschappen van Hebel cellenbeton ‘vervliegt’ de warmte niet. Daarnaast hebben Hebel wanden het vermogen om warmte op te nemen en gecontroleerd af te geven. Hierdoor is het klimaat in de hallen en kantoren altijd behaaglijk.

Opgeleverd

Op dit moment is het kantoor opgeleverd evenals de bedrijfshallen. Een opleidingsinstelling voor de offshore industrie gaat in ieder geval één bedrijfshal en twee kantoorverdiepingen huren. Volgens Ad Bakx zijn de nieuwe huurders straks verzekerd van een brandveilig onderkomen waar het ook nog eens prettig is om te werken.

Xella

Xella is wereldwijd marktleider op het gebied van cellenbeton- en kalkzandsteenproductie. Het bedrijf bepaalt de norm voor energiebesparende bouwconstructies en levert oplossingen die makkelijk en betrouwbaar zijn en daarmee zorgen voor succes voor haar klanten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel