Sander Gelinck - id-&-dn

maandag 14 mei 2012
timer 2 min
“Er kan heel veel meer met leegstaande gebouwen dan veel mensen denken.”

“Er kan heel veel meer met leegstaande gebouwen dan veel mensen denken. En voor een deel hebben we ze hard nodig als goedkope experimenteerruimte om uit te vinden hoe die nieuwe economie er uitziet. Ik denk ook dat we binnen vijf jaar hele kantoorgebieden zullen zien transformeren. Seafronts, havengebieden zijn ook lang no-go-area’s geweest met hun rug naar de stad. Tot iemand op het idee kwam daar iets nieuws te beginnen. En we gaan zeker ook gebouwen slopen om er weer parken van te maken. Het CBS-gebouw in Voorburg bijvoorbeeld. Met 65.000 vierkante meter een van de allergrootste leegstaande gebouwen van ons land. Midden in een woonwijk. De kans dat dat gebouw ooit nog weer vol komt, is nihil. En het is eigendom van het Rijk, dus allang betaald. Waarom niet teruggeven aan de buurt? Maak er een mooi park van. Als je buurman een heel rijtje autowrakken voor je deur parkeert die voortdurend olie en benzine lekt, wil je toch ook dat hij ze naar de sloop brengt? En lekken doen ze: in heel veel leegstaande gebouwen staat de kachel gewoon aan omdat uitzetten slechts is voor gebouw en installatie. Het CBS-gebouw kost de Staat minstens een paar ton per jaar. Kun je mooi een kinderboerderij van onderhouden!

Het is ook helemaal geen rare gedachte om dingen af te breken. Elke zichzelf respecterende markt ruimt zijn eigen rotzooi op. Een belegger als Wereldhave – beursgenoteerd en geen kleintje op wereldschaal – heeft twintig jaar geleden zijn conclusies getrokken en is langzaam uit de Nederlandse kantorenmarkt gestapt. Van hun laatste kantoren hebben ze er een paar verkocht aan iemand om er woningen van te maken, en zelfs één laten afbreken. Het hoort ook bij maatschappelijk verantwoord ondernemerschap om de rotzooi die je achterlaat op te ruimen toch?”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel