‘s Hertogenbosch beste fietsstad

donderdag 17 november 2011
timer 2 min
’s-Hertogenbosch heeft donderdag 17 november de eretitel Fietsstad 2011 ontvangen uit handen van de landelijke Fietsersbond. Behalve de gemeente ’s-Hertogenbosch waren ook de gemeenten Harderwijk, Houten, Groningen en Pijnacker-Nootdorp genomineerd voor deze prijs. De stad gaat fietsparkeren verder uitbreidend, met een gratis fietsparkeerkelder nabij het NS station.

De jury was unaniem onder de indruk van de inspanningen van de gemeente om het fietsen een impuls te geven. “’s-Hertogenbosch heeft de afgelopen jaren in korte tijd met heel veel energie, ambitie, creativiteit en geld het fietsen een enorme stimulans gegeven. Dat is bijzonder knap voor een stad in Zuid-Nederland waar het fietsgebruik lager is dan in de rest van Nederland,” aldus Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond.

 

Fietsvoorzieningen geïntegreerd in binnenstad

Ook het feit dat de gemeente erin geslaagd is de fietsvoorzieningen in de historische binnenstad te integreren oogstte veel lof van de jury. De Fietsersbond had de jury dit jaar gevraagd speciaal te kijken naar de schoolomgeving en naar de fietsroutes ernaar toe. Ook fietsroutes naar bestemmingen als winkelcentra en sportaccommodaties zijn bekeken. Daarnaast zijn parkeervoorzieningen voor de fiets en de promotie van het fietsgebruik beoordeeld.

 

Erkenning en waardering

Wethouder Jan Hoskam is zeer verheugd over de uitverkiezing. “Ik zie de toekenning van de titel als erkenning van en waardering voor onze inzet om het fietsgebruik in onze gemeente te stimuleren. Wij hebben de afgelopen jaren veel werk verzet ten gunste van fietsers. Denk alleen al aan de vele nieuwe fietspaden en de gratis fietsenstallingen in de binnenstad. Daarnaast is de titel een prachtige stimulans om de komende jaren aan de weg te blijven timmeren. Ik zie het ook als een prijs voor samenwerking. Samenwerking met ondernemers, fietsers, scholen, overheden en met de vrijwilligers van de Fietsersbond. Al deze mensen wil ik hartelijk bedanken. Onze ambitie is om deze prijs twee maal achter elkaar  in stand te houden.  Het is leuk om te krijgen, maar nog leuker om hem vast te houden.” Tot slot kondigde de wethouder de aanleg van een gratis fietsparkeerkelder aan die samen met  NS nabij het station wordt gerealiseerd en waarvoor deze week de aanbesteding plaats vindt.'

 

 

Het is de vierde keer dat de eretitel fietsstad is toegekend. Eerder kregen Veenendaal (2000), Groningen (2002) en Houten (2008) de titel.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel