Groot, groter groots. De fietsparkeercapaciteit wordt in Nederland de komende jaren fors uitgebreid. Het nieuwe NS-station Utrecht Centraal heeft straks een supergrote stationsfietsenstalling voor 5.000 fietsen. Het NS-station Amsterdam Sloterdijk bouwt een nieuwe fietsenstalling met 3.000 plaatsen. Den Haag realiseert in het stationsgebied Den Haag Centraal Europa’s grootste ondergrondse fietsparkeergarage met 6.000 fietsen.
Steden buitelen over elkaar heen. Wie bouwt de grootste fietsenstalling? Met bijna 8.000 fietsparkeerplaatsen verdeeld over drie locaties in en aan het station nestelt Haarlem zich in de kopgroep.
Ruimte voor de Fiets
Haarlem kampte met een immense fietsenzee aan de voet van het mooiste station van Nederland. De huidige capaciteit van circa 1.500 stallingsplaatsen was bij lange na niet voldoende om het aanbod van fietsen kwijt te kunnen. Gemeente en ProRail schreven daarom een tender uit voor een forse uitbreiding van de fietsparkeercapaciteit van het station, om het comfort voor de reiziger te verhogen en tegelijk het zicht op het monumentale station weer vrij te leggen. Een en ander ingekaderd in het programma ‘Ruimte voor de Fiets’ van de rijksoverheid.
Ernst van Rijn en Oriol Casas van wUrck architectuur stedenbouw landschap in Rotterdam kregen na de tender opdracht om, in tripartiete, het fietsenstallingsprobleem rondom het station op te lossen. De drieslag van wUrck – het bureau is ook verantwoordelijk voor de herinrichting van de buitenruimte van het station en de aantakking op de rode loper (een langzaamverkeersroute) richting stadshart – behelst het ontwerp van een ondergrondse fietsparkeergarage (5.050 parkeerplaatsen), herinrichting en uitbreiding van de bestaande, inpandige fietsenstalling in het station (1.200) en de nieuwbouw van de Fietsgevel op het Kennemerplein (1.700).
Reactie toevoegen