RT 82 HI+: Passiefhuis gecertificeerd, super isolerend raamsysteem
Het is warm buiten, maar binnen heerst een weldadig koel en comfortabel klimaat. Verrassend hoe de glazen gevel erin slaagt de warmte van de najaarszon buiten te houden. “Het gebouw laat zien hoe de huidige stand van de geveltechniek bijdraagt aan een goed binnenklimaat,” zegt Hans Jacobs, General Manager van Alcoa | Kawneer.
Jacobs is trots op het gebouw. Hij loopt de trap op, op weg naar een van de laatste fases van de nieuwbouw: het hypermoderne en superstrak vormgegeven expositiecentrum. Hier staan op ware grootte, in kaders van drie bij drie meter, vijf gevelpuien opgesteld. Jacobs trekt apothekerskasten open en toont een keur van kozijntypen. Bijpassend hang- en sluitwerk is binnen handbereik. Hier ontvangt Alcoa | Kawneer opdrachtgevers, architecten, particuliere woningbezitters et al om een keuze te maken. “Mensen komen liever hier even langs dan dat ze uit een catalogus moeten kiezen.”
Raamsysteem RT 82 HI+
In de expositieruimte staat, in sample formaat, de meest recente aanwinst van Alcoa: het raamsysteem RT 82 HI+, een Passiefhuisgecertificeerd, super isolerend systeem bedoeld voor nieuwbouw van woningen en kantoren. Maar met name ook toegesneden op het energetisch verduurzamen van de bestaande woningvoorraad, inclusief de wederopbouwflats. “De opgave in de energetische verduurzaming is fenomenaal,” zegt Jacobs. “Overheidsgebouwen moeten bijna energieneutraal zijn vanaf eind 2018, overige gebouwen vanaf eind 2020.”
Diverse programma’s en initiatieven spelen in op deze opgave. BENG (bijna energie neutraal bouwen) en NOM (Nul Op de Meter – de ambitie is 50.000 NOM woningen in 2020). Het Platform31 haakt hierop in met het programma Energiesprong. Vanuit Duitsland kennen we in Nederland ook het Passiefhuisconcept, met een set van maatregelen om het energieverbruik terug te dringen door het maximaal isoleren van de gebouwschil. Dat laatste doen wij ook met de RT 82 HI+. Een profielsysteem voor een maximaal isolerende gebouwschil, om – met andere maatregelen – een maximale energiebesparing te bereiken.”
Lees verder in Stedebouw & Architectuur
Dit artikel verscheen in Stedebouw & Architectuur , editie Renovatie & Herstructurering 2016. U leest het artikel gratis verder door onderstaande pdf te downloaden.
De hele editie lezen? Download hem in onze bibliotheek.
Liever een fysieke editie? Bestel hem dan los na via onze klantenservice.

De nieuwe hoofdvestiging van Alcoa | Kawneer in Harderwijk.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
Reactie toevoegen