RRBouw publiceert rapport: Aan de slag met BIM? Gewoon doen!

vrijdag 15 juni 2012
timer 3 min
Twee jaar geleden werd gestart met het RRbouw-onderzoek ‘Virtueel bouwen, gewoon doen’. Een traject waar negen lidbedrijven uit de B&U werden uitgedaagd om aan de slag te gaan met BIM onder begeleiding van adviseurs van Balance & Result en De Bimspecialist. Inmiddels is naar aanleiding hiervan een rapport verschenen: Aan de slag met BIM; gewoon doen!.

Ieder deelnemend bedrijf stelde aan de hand een een BIM-scan de ‘volwassenheid’ vast en bepaalde daarna welke stappen zij tijdens het project wilden gaan zetten. Hierdoor ontstond een grote diversiteit aan opgaven, deels overlappend en deels uniek. Deze methode van ‘learning by doing’ zorgde voor een grote betrokkenheid van de deelnemende leden.

 

Onderzoeksmethode en deelnemerservaringen

Dit werd versterkt doordat de ontwikkelingen die door individuele bedrijven werd gemaakt in regelmatig terugkerende sessies op een gestructureerde manier met de groep werd gedeeld. Hierdoor werd ‘leren door het te doen’ aangevuld door het leren van de successen en fouten van de anderen.

 

In de eerste maanden van het onderzoek viel op dat viel op dat de bedrijven nog gereserveerd waren in het delen van hun ervaringen met andere deelnemers. Naarmate het traject vorderde ontstond steeds meer vertrouwen onderling en begon de kruisbestuiving van kennis zijn werkelijke vruchten op te leveren. De evaluatie na afloop met de deelnemers bracht dan ook een algemeen oordeel op, dat het voordeel van het delen van kennis vele malen groter is dan het eventuele nadeel.

 

Implementatie-ervaringen
Het rapport bevat een schat aan ervaringen op het gebied BIM implementatie op verschillende niveaus. Ervaringen voor wat betreft ketensamenwerking, techniek en organisatorische inbedding in de eigen organisatie. Deelnemende bedrijven kwamen uit zowel MKB als grootbedrijf waardoor de lezer van het rapport altijd herkenningspunten en aanknopingspunten zal vinden. Vanuit de branche is er een sterk groeiende vraag naar implementatie-ervaringen. Dit rapport voorziet in deze behoefte.

 

Het samen met onze leden werken aan dit project leverde tevens interessante vervolgvragen op. Een van deze vragen is of er door de inzet van BIM voor onze leden kansen ontstaan om nieuwe markten te betreden die eerst niet in zicht waren zoals de beheer en onderhoudmarkt. In het verlengde hiervan ontstaat zo ook de vervolgvraag of de inzet van BIM zelfs zou kunnen leiden tot het ontstaan van nieuwe producten of diensten, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Om hieraan meer vorm en inhoud te geven is onlangs gestart met een onderzoekstraject in samenwerking met ABN AMRO. Hierin wordt onderzocht of BIM zal kunnen leiden tot nieuwe verdienkansen door marktontwikkeling of productontwikkeling.

 

Vervolgstappen
Binnenkort vinden regionale sessies plaats waar het rapport nader wordt toegelicht en er ruimte is om met elkaar van gedachte te wisselen. Dit vindt plaats als onderdeel van het Branche Innovatie Contract (BIC) dat TNO onlangs afsloot met Bouwend Nederland, Uneto VNI, BNA en NLingenieurs. Binnen dit BIC wordt met de partners onder andere gekeken naar juridische aspecten van BIM en de ontwikkeling van objectenbibliotheken voor de bouwkolom.

 

Download hier gratis het RRBouw rapport Aan de slag met BIM? Gewoon doen!

 

Meer weten over BIM en bouwinnovatie? Bestel hier het themanummer Bouwinnovatie 2012 van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel