Rotterdamse projecten winnen Green-Building-Award 2012 én vakjury prijs.

donderdag 20 september 2012
timer 2 min
Twee Rotterdamse projecten hebben twee hoofdprijzen gewonnen tijdens de uitreiking van de Green-Building-Award 2012. Elco Brinkman, vakjuryvoorzitter en voorzitter van Bouwend Nederland,  beloonde zowel het project  ‘Natuurdak & Omgeving BP Raffinaderij’ als ‘DakAkker Schieblock’.

De Green-Building-Award, een initiatief van het vakblad Dak&Gevel Groen, laat zien wat in Nederland en België gebeurt op het gebied van dak- en gevelbegroening. De prijs wordt gegeven aan het meest bijzondere project van de afgelopen jaren.

Gebouw met groen ingepast in het landschap

Het project ‘Natuurdak & Omgeving BP Raffinaderij Rotterdam’ won de 1e prijs in de categorie daktuin of gevelgroen groter 1.000 m2. De jury: “Op alle fronten springt dit project eruit en excelleert in ontwerp, technische uitvoering, groen, opdrachtgeverschap en maatschappelijke relevantie. Het gebouw is met groen ingepast in het landschap. Gebruik van inheemse kruiden maakt het een duurzaam geheel in een industriële omgeving.”

Het eerste stadslandbouwproject

De vakjury prijs ging naar ‘DakAkker Schieblock’ te Rotterdam, het eerste stadslandbouwproject van Nederland in de vorm van een DakAkker midden in het centrum van Rotterdam. Als onderdeel van de Internationale Architectuurbiënnale Rotterdam is sinds april van dit jaar de eerste dakmoestuin een feit. De groente wordt aan het Hofplein op de zevende verdieping verbouwd en geoogst door enthousiaste vrijwilligers en het Rotterdams Milieucentrum. Restaurants uit de directe omgeving gebruiken deze duurzame producten als ingrediënten voor hun gerechten. De jury waardeert met name maatschappelijke bijdrage van het gebouw en het groen aan de directe omgeving. "People, Planet en Profit" versmelten in dit project tot één geheel.

Binder Daktuinen

Beide winnende projecten werden ingezonden door Binder Daktuinen, die de technische engineering en realisatie voor haar rekening nam. Directeur Thod Binder: ‘Het is een unicum dat twee van onze projecten op deze wijze beloond worden. Ik ben blij met de waardering voor deze unieke projecten waarbij co-creatie, vakmanschap, vertrouwen, verbinden en duurzaamheid centraal staan. Daarnaast is het een groot compliment voor onze opdrachtgevers en natuurlijk onze eigen organisatie’.

Meer weten over dakakkers en het dak van het Schieblock? Bestel hier het recente themanummer Daken van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel