Rotterdams Station Hofplein start nieuw leven als Mini Mall

maandag 23 mei 2011
timer 2 min
De oplevering van het casco pand van de nieuwe creatieve hotspot Mini Mall op 27 mei is een  mijlpaal in de herontwikkeling van Station Hofplein. In dit onderdeel van het rijksmonument Hofpleinviaduct, ook wel de Hofbogen genoemd, zal een mix van jonge ondernemers zich gaan vestigen. In september opent de Mini Mall officieel zijn deuren voor publiek met unieke shops en horeca.

De Mini Mall zorgt ook voor revitalisatie van het omliggende gebied; in de jaren ‘20 en 30 van de vorige eeuw hét episch centrum van het Rotterdamse uitgaansleven, maar daarna in de vergetelheid geraakt. Oude tijden zullen herleven met de komst van de Mini Mall.

 

Mini Mall

In de Mini Mall zijn de eerste zeven spoorbogen van het voormalige Station Hofplein samengevoegd tot één ruimte van vijfentwintighonderd vierkante meter bestemd voor winkels en horeca. Een tiental ondernemers, kunstenaars, ontwerpers en andere creatieve geesten blazen met hun winkels en horeca nieuw leven in dit unieke Rotterdamse stadsgebied.

 

Geschiedenis

De plek Station Hofplein heeft een rijke en woelige geschiedenis. Begin 20e eeuw werd in het noordelijke deel van Rotterdam, dwars door de bestaande 19e eeuwse stadswijken en polderlandschap heen, het Hofpleinviaduct gebouwd. Dit 1,9 km lange viaduct vormde het begintraject van de Hofpleinlijn die Rotterdam met Scheveningen verbond. Het startpunt van de Hofpleinlijn, Station Hofplein, vormde begin 20e eeuw het bruisende uitgaanshart van Rotterdam. Na de Tweede Wereldoorlog raakte het gebied in de vergetelheid. Het uitbundige art nouveau kopstation, met beroemd café-restaurant Loos, van de Rotterdamse architect J.P. Stok raakte zwaar beschadigd in WOII. Spoorbouwmeester Sybold van Ravesteyn ontwierp in 1956 als vervanging een modern en zakelijk gebouw dat paste bij het moderne, naoorlogse centrum van Rotterdam. Dit station werd in 1990 gesloopt. De bogen, inmiddels rijksmonument, bleven gespaard.

 

Herontwikkeling

In 2008 startte de herontwikkeling van de eerste zeven bogen in Station Hofplein. De sfeer van weleer moest herleven, maar op een eigentijdse manier. Het ontwerp van de jonge architecten AFARAI en PEÑA architecture sluit naadloos aan bij het nieuwe karakter van dit gebied. In de keuze voor architect heeft Hofbogen BV zich laten leiden door het beoogde profiel van de Mini Mall. Gabriel Raúl Peña en Afaina de Jong dachten voor de Mini Mall een volledig concept uit dat zowel zijn impact heeft op de vormgeving van het gebouw als op de inhoudelijke invulling van het concept Mini Mall.

 

www.mini-mall.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel