Rotterdammers willen stadskas realiseren

donderdag 19 januari 2012
timer 2 min
In Rotterdam leeft het idee om een enorme stadskas te realiseren op een verloren plek midden in het centrum. Gezond, vers en biologisch  voedsel wordt steeds belangrijker en zes jonge ondernemende Rotterdammers maken zich sterk voor een zichtbare, duurzame  voedselproductie midden in de stad.  De stadskas zal straks naast groente en fruit ook energie leveren aan zijn omgeving.

Bovendien krijgen lokale initiatieven rondom gezonde voeding (zoals diners, markten, cursussen en educatieprogramma’s) met de stadskas een podium, midden in Rotterdam.   

Groeiende vraag naar lokaal en gezond voedsel

De Stadskas Rotterdam borduurt voort op de groeiende vraag naar lokaal en gezond voedsel. Het zet dit thema in èèn klap op de kaart en brengt het dichter bij huis. De stadskas produceert non-stop groente en fruit midden in de stad en verkoopt dit direct door aan supermarkten, restaurants, en kleine detailhandel in de omgeving. Behalve de voedselproductie wordt de Stadskas een openbare plek waar Rotterdammers en andere bezoekers kunnen leren over ‘zelf voedsel verbouwen’. Ook krijgen lokale initiatieven, en scholen een plek om hun evenementen, partijen en lessen te organiseren.

Midden in de stad

Het plan wordt gerealiseerd op een verloren grasveld van 4500 m2 midden in de stad aan het einde van de Binnenrotte.‘Deze plek vraagt om een zinvolle invulling: de plek ligt er verloren bij en kost de gemeente geld aan onderhoud. De stadskas is een aanvulling op de bestaande markt en nieuwe Markthal aan de Blaak. Dit is voor Rotterdam de perfecte plek om Nederlands grootste stadskas te bouwen. Van verlaten poepveldje naar voedselproductie én een bruisende ontmoetingsplek!

Straks zal het gehele jaar door biologische producten van Rotterdamse bodem te proeven zijn. De jonge Rotterdammers, allen tussen de 25 en 35 jaar oud, hebben de stadskas Rotterdam ingediend bij het Stadsinitiatief Rotterdam (www.stadsinitiatief.nl). Een professionele jury kiest 14 februari de 5 beste plannen, waarna alle Rotterdammers op één van deze 5 mogen stemmen voor de uiteindelijke winnaar.. Het winnende plan wordt in 2013 afgerond.

Meer weten? Stedebouw & Architectuur publiceerde over stadslandbouw in Rotterdam. Lees hier het artikel.

 

www.stadskasrotterdam.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel